Všechny kategorie > Diskuse o sportu trail-o > Trailo obecně > Vytváření problémů
Celkem příspěvků: 14 - Stránek (2): [1] 2
Autor: LiborForst
Vloženo: 04. lis. 2014 - 12:21
Předmět: re: Vytváření problémů
Jedním ze základních problémemů různých diskusních fór je to, když někdo odvede téma (např. obecné diskuse) na zcela jiné (např. konkrétní rozbor závodu). Takže já svů komentář s dovolením napíšu jinam...
Autor: MSimek
Vloženo: 01. lis. 2014 - 12:00
Předmět: re: Vytváření problémů
V pripade Z kvuli spatne strane bych se drzel Lestova: Ma to byt V strana, je to nekde mezi S a J, je to OK. Jano i Dusan Furuczove presne vystihli mnou predpokladany zpusob reseni 17. Uvaha, zda kamen ma byt videt nebo ne je dost problematicka. Kdyby lehce predsazeny skalni sraz byl kolmy a dostatecne vysoky v cele delce, asi by zakryl temer cely kamen vcetne lampionu C, mozna by kamen hohl byt na mape o nejakou desetinku mm posunuty. V pripade Pavlem navrhovaneho zmenseni symbolu pri zvetseni mapy z desitky na petku (tuto moznost jsem zvazoval) se tyto pripadne drobne nepresnosti znasobi. Znamenalo by to dle meho soudu dost rozsahlou revizi mapy a casova narocnost pripravy zavodu by byla vyrazne vyssi. I tak hodiny stravene na priprave jsem radeji ani nepocital :-)

Pokud jde o 18 a 19 - mne dle mapy vysla vzdalenost o neco vetsi, alespon 15m, to na miste pri cekani na casovku krokoval Lesta pro Hanku a +- odpovidalo vzdalenosti lampionu B a D.

U Magdou zminene 5 - to mela byt nezaludna uloha pro poteseni oka :-)

A odpoved na Bohousovu otazku z uvodu vlakna? Obvykle se to pozna az pri studiu solutions. Kdyz clovek zjisti, ze dlouhym pitvanim se v problemu se mu podarilo vygenerovat chybne reseni. Ale to uz je bohuzel pozde. I kdyz mozna by pomohlo pripomenout si obcas
1) Existuji i jednoduche ulohy, kde na zavodnika neciha zadna zaludnost
2) Kdyz nevis kudy kam, mozna jsi neco prehledl (zamernou lini v mape, moznost na objekt pohlednout z jine cesty a jineho uhlu apod.) a zkusit najit jiny zpusob reseni problemu.
Autor: pavela
Vloženo: 28. říj. 2014 - 09:59
Předmět: re: Vytváření problémů
Krásný terén, mapa ale chtěla alespoň kolem kontrol občas upřesnit.
K 17 na první pohled jasné C, ale...
podle mapy kupka byla proti kameni vystouplá dopředu. Pak by kámen měl být schovaný za kupkou a to ten s kontrolou nebyl. Vymyslel jsem si tedy, že správný kámen je neviditelný a zde je chyták. Prostě překombinované řešení, což dělám ve více než polovině svých chyb. Po K 11 jsem úplnost vykreslení skal neřešil, tedy to, že tak velký kámen s lampionem by měl být v mapě.

U K18 - C bylo příliš jednoduché na hřbetě, ale vzdálenost od K 19 - kupky byla větší, než 12m dle mapy. Opět jsem zde měl dilema- vrstevnice či vzdálenost, vsadil jsem na špatnou kartu- B. Škoda.

Jinak bychom už konečně se měli domluvit a při zvětšování mapy nezapomenout zmenšit značky. Je to jen jednoduchá operace v OCADu a mapa je hned daleko čitelnější.

Škoda, že obtížnost časovek byla tak veliká, obávám se, že to bylo spíše o hádání. Z pohledu rozhodovacího stanoviště bylo vykreslení skalnatého hřbetu velmi těžko rozpoznatelné.
Autor: dusanf
Vloženo: 27. říj. 2014 - 01:49
Předmět: re: re: re: re: re: re: Vytváření problémů
Podľa mňa skôr na 17k bolo vhodnejšie sa vcítiť do úlohy mapára a nie staviteľa. Tie kamene boli dosť veľké a bola nutná dosť veľká generalizácia. Ja som hľadal len veľký zahnutý zráz a veľmi veľký kameň. Ten som našiel a stranu som príliš neriešil - bola v 45 stupňovej tolerancii. Akoby povedal Lešťa - prúchozí kontrola. Ale aby sa nepovedalo - tiež to niekedy prekombinujem - včera to bola 2 a 10 kontrola. Tak dlho som tam vymýšľal až som niečo nezmyselného vymyslel.
Autor: JanoFu
Vloženo: 27. říj. 2014 - 01:41
Předmět: re: re: re: re: re: re: Vytváření problémů
Bohous napsal:
U té 17 byl nejspíš o kousek vedle zmapovaný ten balvan. Proto to z pohledu od V sedělo hodně lidem na B, které navíc bylo přesně na SV od nejvyššího balvanu na skále. A proto třeba Pavel dával Z, protože z toho pohledu by musel být správný lampion někde z B vzadu. A já jsem z toho stejného důvodu hodnotil Z - sice jsem našel správný balvan, ale správné místo jsem viděl až pod hranou, kam by nešel zapíchnout. Což bylo opravdu překombinované.


Základom bolo, že to čo vyzeralo ako kameň hore, kde bolo A a B, bol vrch toho účkového zrázu a nie ten kameň a potom muselo byť jasné, že ten veľký balvan, kde bolo C je ten správny objekt. V každom prípade zráz končil nad vrstevnicou, pričom stred kameňa bol tesne pod vrstevnicou. Obcas pouzivam aj opacnu logiku, ak nechcem vybrat C, tak by som si mal vediet odpovedat na otazku, pri akom kameni to Ce stalo. A kedze inym objektom uz bola len malinka bodka, co by asi tazko mohol byt taky balvan alebo ten trojuholnik, ale ten by mal byt vyrazne nizsie. Takze nakoniec ta 17 bola v podstate jednoducha :-)
Autor: Bohous
Vloženo: 27. říj. 2014 - 11:31
Předmět: re: re: re: re: re: Vytváření problémů
U té 17 byl nejspíš o kousek vedle zmapovaný ten balvan. Proto to z pohledu od V sedělo hodně lidem na B, které navíc bylo přesně na SV od nejvyššího balvanu na skále. A proto třeba Pavel dával Z, protože z toho pohledu by musel být správný lampion někde z B vzadu. A já jsem z toho stejného důvodu hodnotil Z - sice jsem našel správný balvan, ale správné místo jsem viděl až pod hranou, kam by nešel zapíchnout. Což bylo opravdu překombinované.
Autor: JanoFu
Vloženo: 27. říj. 2014 - 10:01
Předmět: re: re: Vytváření problémů
Mozem potvrdit Magdinu skusenost. Obvykle kazim kontroly, nad ktorými rozmyslam najdlhsie. Proste vzdy dokazem vymysliet nejake zdovodnenie, preco dat ten nespravny lampion :-) Samozrejme, ale pravda je niekde uprostred. Takze v kazdom pripade preverovat, ale nie upreverovat :-)
Autor: MagdaK
Vloženo: 27. říj. 2014 - 09:22
Předmět: re: Vytváření problémů
Na Bohoušem popsané problémy by mohlo pomoci vhodně aplikované pravidlo Z tolerance.
Vlastní prblémy generuji také, zde třeba na 5 - poloha správného lampionu je mi jasná na první kouknutí s buzolou - ty je podezřele jednoduché, správný lampion je kus od břehu zatímco jiný je přesně na rozhraní - aha, tak to je chyták - SV okraj - Z. No jo, ale když ona to byla část
Jinak moc se v tom nebabrat se mi taky osvědčuje. Tady jsem měla řvoucí urychlovač a obě blbé chyby jsem udělala ještě než začal plně působit
Autor: JanoFu
Vloženo: 27. říj. 2014 - 08:51
Předmět: re: re: re: re: Vytváření problémů
Dobry stavitel, ak mu nejde pri navrhu trati zapichnut kol (a dobri stavitelia urcite koly so sebou nosia :-)), tak ho da inde a zaroven zmeni stranu. To co pises sa stane vtedy, ak v lese nebol a prekvapi ho to pri stavbe kontrol, ale to podla mna nebol tento pripad (pocul som, ze mali v terene pripravene koliky). Mne skor islo o to, ze napr. pri 17 sa dalo vycitit, ze pointa bola v identifikacii toho kamena a strana bola relativne podruzna, jednak preto, ze v podstate si z kamena videl len severny a SV okraj a dal sa tusit vychodny, pricom popis bol SV, takze mi bolo jasne, ze nijako sa cez 45 stupnovu odchylku nedostanem. Nehovoriac, ze ziadne zetko od 1 po 16 nebolo postavene na zlej strane, takze v tomto usudku som pokracoval dalej. Ak by som nieco vikendu vytkol, tak to bola mierne nekonzistentna mapa (rafinovane povedane :-)), ale tomu sa dalo takisto prisposobit.
Autor: hakim77
Vloženo: 26. říj. 2014 - 10:35
Předmět: re: Vytváření problémů
Nevím, jestli Tě to utěší - mám úplně stejný problém Bohužel mi nepomáhá ani empatie vůči staviteli, respektive vytvářím si tím další problém, když přemýšlím, jak to asi tak myslel (švédské Z vs české Z apod.). Dnes mi dost pomohlo, že jsem při příchodu k rozhodovacímu stanovišti kontroly č. 17 pohledem na chronometr zjistila, že mi zbývá 10 minut do limitu, takže jsem neměla čas se v tom pitvat (ani v mapě, ani v mysli mého muže) a od 19tky jsem nasadila Temp-O metodu. A na mě to byla tedy pekelně rychlá časovka. Začátek trati mi zase přišel podezřele jednoduchý a protože se mi to stalo už poněkolikáté, začala jsem se radovat, že už třeba konečně lešťovatím Váhat jsem začala až u devítky a klasicky u desítky ("mezi" nemám ráda). Ale to už jsem mimo téma.
Celkem příspěvků: 14 - Stránek (2): [1] 2