Všechny kategorie > Závody > Závody 2010 > GPS noční
Celkem příspěvků: 10 - Stránek (1): [1]
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 19. čec. 2010 - 09:47
Předmět: re: re: GPS noční
Potvrzuji. Na K19 bylo reseni videt pouze pri podsviceni uplne zespoda. Taky jsem tam lezela.:-)
Autor: pavela
Vloženo: 15. čec. 2010 - 06:39
Předmět: re: GPS noční
Určitě ne, z rozhodovacého stanoviště byly sice vidět terčíky, ale skrz haluze jsem terén neviděl a když jsem popošel až k mlíku, tak tam byly zase haluze ve výšce pohledu.
Autor: jana6151
Vloženo: 14. čec. 2010 - 08:51
Předmět: re: re: GPS noční
nepleteš si to s jinou? 19 byla údolíčko a nevzpomínám si, že by to tam bylo zarostlé. Kdybys řekl 9, to bych s tebou zcela souhlasila.
Autor: pavela
Vloženo: 14. čec. 2010 - 08:15
Předmět: re: GPS noční
Ano docházely, ale tuším, že někde kolem 14. kontroly jsem si půjčil zpět od Libora svoji baterku a vyměnil všechny nové baterie v čelovce. A u 19. jsem opravdu ležel na zemi, aby tam pod větvemi bylo trochu lépe vidět.
Autor: jana6151
Vloženo: 14. čec. 2010 - 07:56
Předmět: re: re: GPS noční
viditelnost jsem prověřovala jak za dne na lampionech tak před závodem na reflexkách (blýsknou i za pološera)
ještě je asi třeba vzít v potaz životnost baterií, vypadá to že těm tvým hodně ubývalo sil, podle mého názoru např. 14 a 19 šly nasvítit docela v pohodě
Autor: pavela
Vloženo: 13. čec. 2010 - 09:19
Předmět: re: GPS noční
Zatím jsem se svým světlem absolvoval dva noční závody ve Švédsku a jeho výkon mi stačil vždy ke slušnému výsledku, zde ale nestačilo prosvítit větve smrkových porostů, takže to byla mnohdy loterie.
Navíc čas utíkal rychle a ke konci jsem už musel hodně spěchat, což mi po té rozježděné cestě moc nešlo. Ale kdyby závod skončil na 20. kontrole, tak jsme měli limit o 20 minut kratší a obávám se, že bychom to stíhali mnohem hůře, protože přesun zpět po cestě 600m dotovaný 18 minut časového limitu jsme asi zvládali rychleji.
T1 - rovněž mi to vycházelo na A, u T2 jsem nehledal hraničník, určoval jsem podle polohy a to stačilo.
U 5. kontroly jsem viděl posed a poloha lampionu seděla vzhledem k němu, vzdálenost také, směrově mi vycházelo vše v pořádku. Podle solution byl posun lampionu od správné polohy kupky malý.
6- Pro mě byla vodítkem výška správného lampionu, měl být v úrovni cesty a těsně za ním to mělo klesat. Protože všechny 3 terčíky byly ve stejné výšce, zbýval jen ten nejvzdálenější jako správný.
7- měla být současně na okraji světliny, tu jsem tam viděl, ale polohy lampionů neodpovídaly světlině, dal jsem Z.
9- z rozhodovacího stanoviště bylo nutno si lehnout na zem, aby šly podsvítit větve a trochu na to vidět. To ale ne všichni můžeme udělat. O kus dál bylo lépe vidět, dokonce jsem trochu viděl i polohu 2. kamene a vybral si lampion, ale než jsem se vrátil k rozhodovacímu stanovišti, tak se mi pořadí přeházelo a jelikož jsem neudržel terčíky stále na očích tak jsem musel stejně hádat.
10- u této kontroly se nedalo dosvítit na objekt, jak potvrzuje i světelně nejvybavenější Lenka, takže šlo jen prověřit buzolou polohu a tipnout.
Naštěstí byly jen 2 možnosti.
13 - druhý strom jsem ani přes veškerou snahu neviděl, řešení bylo tedy jen ve vzdálenosti od toho prvního a tu jsem neuhodl.
14- Nedosvítil jsem vůbec ani na první soutok, takže čistě tipovačka.
15- nedal se vidět žádný objekt, předpokládal jsem, že pokud je vidět, měl by to být ten na pasece, ale nebyl.
17- také jsem naměřil A a bylo to špatně.
18- zde jsem předsazení od kamene viděl.
19- další poloha vleže na hranici z mlíka, jedině tak se tam dalo trochu dosvítit.
22- řešeno v poslední minutě limitu, prověřil jsem jen směr, dosvítit se tam nedalo, na zvažování výšky už nebyl čas.
Myslím, že by se u nočních kontrol mělo zvažovat to, že na rozdíl od denního světla čelovky sice někam dosvítí, ale každá překážka vrhá stíny a ty znesnadňují viditelnost z našeho směru.Proto možná u 13 nebyl vidět strom, který ve dne byl prý jasný. Hold nemáme průhledné borovicové lesy jak v Kristianstadu a nich hromadu objektů.

Tolik chyb jsem už dlouho neudělal, ale jen asi polovina z nich je na vině světla, za zbylé si můžu sám. Navrhuji zvažujme o nočních závodů prodloužit limit. Stavitel trati by měl vše prověřit v noci, nevím jak Jana prověřovala viditelnost reflexních terčíků ve dne? Každopádně to ale vidět bylo.
Autor: DOB7801
Vloženo: 13. čec. 2010 - 07:38
Předmět: re: GPS noční
Lešťa dal Z, překoukla jsi se o řádek ;) Předsazení před kamenem jsem na tu bídu se světlem docela viděl, takže jasná kontrola. Jinak pěší noční se dá tak nějak +- obejít s jakýmkoli světlem... teda třeba mě osobně pořízení Silvy oproti její předchůdkyni bludičce téměř nezrychlilo. Ale u Trail-O tak nějak potřebuju dosvítit na objekt, a to mi s tou Silvou moc nešlo (viděl jsem sice všechno okolo, ale to mi bylo na nic) a záviděl jsem kolegům jejich diodové bodovky. S ní bych asi dost kontrol chvíli i řešil. Tím, že jsem do lesa pořádně neviděl, to byla u mě více méně sportka, podle čehož i výsledek vypadá. Ale jinak oba závody se mi velmi líbily!
Autor: jana6151
Vloženo: 13. čec. 2010 - 07:00
Předmět: re: re: GPS noční
Lenka víceméně vystihla můj stavitelský záměr. Jenom dodám k časovkám: původně jsem je chtěla dát v opačném pořadí, pak jsem si ale řekla, že takhle to bude těžší. A taky že jo.

A k těm posledním dvěma kontrolám: při prvním nástřelu jsem měla ještě další dvě kontroly na koukání přes louku na velkou vzdálenost. Vyhodnotila jsem to ale, že stačí, aby se malinko zvedla mlha, a přes louku bude vidět kulové, tak jsem místo nich přidala 17 - 20. A v té chvíli už mě nenapadlo hýbat i s cílem, navíc když Ačkaři na ně vůbec nešli.
Autor: LiborForst
Vloženo: 13. čec. 2010 - 12:43
Předmět: re: GPS noční
LenkaForstova napsal:
Ano, byly tam kontroly, ktere byly pro noční závod nevhodné, ale s dobrým světlem byla většina řešitelná.


Hm, po mem svetlometu vsichni pokoukavali, ale nedoporucuju ho.
Jednak ma hrozne siroky kuzel, takze osviti vsechny stromy v okoli, ty cloveka oslni a skutecne objekty pak uz nevidi. Napr. na casovce jsem mel zcela jasny pocit, ze A je na hrane paseky a B hluboko v lese... :-(
A dvak nevydrzi. V pulce zavodu me musel zachranovat Pavel a zavod jsem dosel s jeho baterkou na dva monoclanky... :-)

LenkaForstova napsal:
K2: V terénu určuji dva kameny mezi správnou kupkou a cestou a za nimi je na kupce stojan C.


Tady jsem se navzdory svemu predsevzeti spolehl na mapu a udelal jsem chybu.
Kupka mela byt pri pohledu z cesty presne ve stredu srazku, ale lampion byl videt az v linii odpovidajici konci srazku, cili cca o dva metry vlevo.
Pekelne dlouho jsem nad Zetkem spekuloval a nakonec jsem se ukecal.

LenkaForstova napsal:
K4: Vidět byly obě kupky po stranách údolíčka i samo udolíčko bylo dobře tušit. Pro mě jasné B.


Pocitove urcite. Druha chyba s mapou: pokusel jsem se s jistotou vyloucit Acko, az jsem si nasel linii proti prave kupce s kamenem, ktera ho naopak potvrdila.
Rano jsem si overil, ze tento uhel byl v mape opravdu blbe, ale ve zvetseny desitce je to vic chyba zavodnika nez stavitele...

LenkaForstova napsal:
K6: Vlevo od pešinky byl světle zelený hustník (břízky), který končil zároveň s pěšinou. Na konci hustníčku stál stojan A.


Hm, tak hustnicek jsem v noci nevidel. Ve dne Lencino reseni podepisuju.
Ja jsem si nasel zamernou linii od rohu plotu - kontroly mi pripadaly vuci ni natolik rozprostrene, ze by to melo fungovat. Pres kupu tam videt sice nebylo, ale nasel jsem si zastupnej strom. Rano jsem zjistil, ze vsechno bylo v poradku, akorat predozadni polohu vuci tomu stromu podel pesiny jsem proste netrefil.

LenkaForstova napsal:
K12: To si moc nepamatuju.


Ja jo. To bylo totiz dost blizko cesty, takze jsem to (uz temer beze svetla) usvitil.
Spravnej objekt, smerove v poradku, voditkem vejska vuci objektu.

LenkaForstova napsal:
K15: Z tvaru světliny mezi cestou a kamenem jsem měla pocit, že stojan stojí u jižního kamene.


Ja ne. Rikal jsem si, ze kdyz sutr jasne vidim i se svym svetlem, nemuze to bejt ten, co je v lese, ale ten, co je na svetline (druhej jsem samozrejme nevidel).

LenkaForstova napsal:
K17: Odkrokováním jsem došla k A.


Ja taky. Ale nebylo to tak.

LenkaForstova napsal:
K18: Únava a nedostatek času si vybraly svoji daň. Přečetla jsem si špatně popisky a řešila pozici jižně od kupky nikoliv kamene, takže proto B. Zajímalo by mě, proč dal B Lešťa :-)


Ja jsem popisky cetl, polohu podel cesty jsem identifikoval dobre, ale pri svetle, co mi v te chvili zbyvalo, jsem opravdu nedokazal odhadnout, jak moc je kontrola vystrcena pred sutr.

LenkaForstova napsal:
K20: Kdybych měla v ruce solution, asi bych si vzpoměla. Takhle si pamatuju, hlavně to, jak jsem pospíchala.


Prisla mi snadna. Bylo celkem zrejme, ze dva lampiony jsou "nekde daleko", na "nasi" kupce jsou jen dva a jeden z nich docela sedel smerove od krizovatky.

LenkaForstova napsal:
K22: Už při pohledu do mapy jsem si všimla, že kontrola je více než tři vrstevnice nad cestou a to co na mě blikalo z lesa bylo o hodně níž.


Souhlasim. Mea culpa, ze si vzdycky nejdriv kontroluju smery. Smer sedel a na zkouknuti vysky uz jsem nemel svetlo. Teda ono by se ho tam asi este kousek nasel, ale ja uz jsem byl tak najetej na rytmus "mas na kontrole svetlo na 10 sekund", ze uz me nenapadlo to jeste zkusit - pote, co jsem smer zkontroloval, praskl jsem Acko a mazal do cile.
Tohle byla urcite dokonala kontrola pro nocak.

LenkaForstova napsal:
T1: Střed kolečka byl na rozhraní mezi lesem a pasekou. Správný stojan v pozici B mi připadal, že je víc v lese a ne na rozhraní, volím proto raději A.


Souhlasim, mel jsem naprosto stejny pocit, akorat jsem volil druhy z lampionu, ktere se zdaly byt na rozhrani, tedy C.

LenkaForstova napsal:
T2: Našla jsem patník na kupce a to stačilo na vyloučení všech možností, kromě C.


To's mela kliku, ze's nedala poprve Cecko. Ja ho dal, a proto jsem - idyjot - 50 sekund premejslel, jak to, ze mi to Cecko vyslo i podruhy. :-)
Pouceni: kdyz mapa sedi oproti dojmu ziskanemu pri prvni casovce, praskni odpoved, ale kdyz nesedi, uplne zapomen na prvni odpoved a rekni to, co se zda nejlepsi.

LenkaForstova napsal:
Já jsem nadšencem pro noční závody i v pěším orieňťáku, takže noční trail mě opravdu baví a tak jsem si užívala pěkný závod.


Jo, mne se to taky libilo, jen bych jeste dodal jeden poznatek: IMHO by bylo lepsi skoncit to u dvacitky a nehnat - hlavne vozickare - temer polovinu vzdalenosti zpatky quli dvema kontrolam. Pomer cena/vykon tady nevychazi dobre. Nerikam, ty dve kontroly byly zajimavy, ale dvacka uplne staci.

L
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 12. čec. 2010 - 10:46
Předmět: GPS noční
Rozhodla jsem se, že tentokrát bych diskusi o kontrolách měla načít já. Mně se Janin nočák líbil a neměla jsem z něj tak výrazný pocit tipovačky jako Libor. Ano, byly tam kontroly, ktere byly pro noční závod nevhodné, ale s dobrým světlem byla většina řešitelná. Já jsem výhodu dobrého světla měla. Používám klasickou čelovku pro noční OB značky Silva s žárovkou 10W. K baterce je dodávána i žárovka 20W, kterou ale mám vymontovanou, abych šetřila baterky. Do ruky jsem měla ještě obyčejnou baterku, jednak abych šetřila čelovku, a druhak, abych mohla pohodlněji koukat do mapy, jelikož čelovka je příliš silná a oslňuje.

Komentáře ke kontrolám píšu bez toho, abych měla k dispozici solution, takže jen z toho co si pamatuju. Část kontrol jsem viděla ještě v sobotu, kdy jsme je s Liborem byli sbírat.

Po celou dobu zavodu mě tlačil čas. Ještě před závodem mě Libor upozornil, že mám 5 minut na kontrolu a už u čtvrté kontroly mi bylo jasné, jak je to žalostně málo. V noci je spotřeba času výrazně větší. U desáté kontroly jsem opustila kočárek a vyzvedla si ho až při cestě zpět. Pokud bych to neudělala, limit bych nestihla. Nad řešeními jsem daleko méně špekulovala a více dala na první pocit než při závodě před týdnem. Navíc u mě platí, stejně jako už psal Bohouš, že pokud si můžu vybrat písmeno volím raději písmeno, Z volím pouze v případě, pokud jsem si jistá.

K1: V linii rozhraní byly oba stojany. Vzdálenost ve tmě se špatně odhaduje, tak jsem si šla najít šikmé rozhraní, které také vedlo ke kontrole, ale nezačínalo u cesty. Našla jsem ho, ale byla vidět jen jeho střední část, nicméně když jsem si představila jeho prodloužení přicházelo v úvahu B. Variantu Z jsem neměla jak ověřit, tak jsem ho neřešila a cvakla B.
K2: V terénu určuji dva kameny mezi správnou kupkou a cestou a za nimi je na kupce stojan C.
K3: Klíčem byl zelený hustníček na jih od konce rýhy. Porovnání hranice hustníčku s pozicemi stojanů dalo správné řešení A.
K4: Vidět byly obě kupky po stranách údolíčka i samo udolíčko bylo dobře tušit. Pro mě jasné B.
K5: Nevšimla jsem si posedu, který protínalo kolečko a prý byl dobře vidět i v terénu. Já jsem si pomohla buzolou od rohu plotu z druhé strany cesty. Jasné Z.
K6: Vlevo od pešinky byl světle zelený hustník (břízky), který končil zároveň s pěšinou. Na konci hustníčku stál stojan A.
K7: Z průsečíku potoka s cestou bylo vidět několik prvních ohybů potoka. Ten správný jsem sice už nedohlédla, ale dalo mi to představu vzdálenosti a hlavně pozice pravý-levý ohyb. B bylo kandidatem na řešení, ale ještě jsem váhala a tak jsem buzolila ze středu křižovatky. Buzola potvrdila B.
K8: Namečovala jsem jednotlivé objekty, v sedle mezi kamenem a kupkou stálo B. Oba objekty byly dost blízko sebe a i nedaleko od cesty, takže se i dobře kontrolovala vzdálenost i osa.
K9: Kontrola, kterou považuji v noci za neřešitelnou. Našla jsem první kámen. Druhý jsem už nedosvítila, natož kupku. Stojany byly natolik blízko sebe, že buzolu nebylo možno použít. Navíc byly tak daleko od cesty, že jsem nedokázala určit jejich vzájemnou polohu. Do boku nebylo kam jít. Řekla jsem si, že náhodně vyberu písmeno. Ale pak jsem si vsugerovala pocit, že by mohly stát v linii. Linie mi připadala, že je poměrně kolmá na cestu a tak jsem vsadila na to, že by mohla vest k druhému kameni a nikoliv ke správné kupce. Razila jsem Z, ale u vědomí toho, že to může být i libovolné písmeno. Docela by mě zajímalo, zda ti, kteří se trefili měli pro svoji volbu důvod nebo jen náhodně vybrali. Druhý den jsem se tam byla podívat. Stojany stály přibližně ve vrcholech rovnostranného trojúhelníka, jak v ose ke kameni, tak i ke kupce. Kontrola velmi těžká i za dne.
K10: Kontroly daleko v lese. Není tam vůbec vidět. Kontroly jsou ale dostatečně od sebe, takže buzolím podle kupky na druhé straně cesty, vyšlo A.
K11: V mapě i v terénu je zřejmé sedýlko. Střed kolečka vychází přesně na něj a tam stojí C.
K12: To si moc nepamatuju.
K13: Dosvítím jen jeden strom. Kontroly jsou dost daleko od sebe. Beru na ně buzolu od prusečíku potoka s cestou. Vychází B, ale vubec nejsem schopná zkontrolovat, zda to není Z.
K14: Oba potoky jsou výrazné. Dosvítím na soutok, kde je zapíchnutý jeden stojan a podle něj snadno určím, že druhý stojan stojí ve správném ohybu.
K15: Z tvaru světliny mezi cestou a kamenem jsem měla pocit, že stojan stojí u jižního kamene. Snažila jsem se najít druhý kámen, nepovedlo se. Zkoušela jsem buzolu od světliny za cestou. Buzola ukázala, že kontrola stojí dobře. Škoda, že jsem nedala na pocit a raději věřila buzole z ne uplně přesné pozice. Za dne bylo vidět, že správný kámen byl o dost výš než ten jižní.
K16: Ze vzdálenosti od boční cesty mi vyšlo C. Trochu jsem si nebyla jistá a tak jsem si pro kontrolu ještě našla rozhraní na druhé straně cesty.
K17: Odkrokováním jsem došla k A. Kontrolovala jsem i pozici vůči kupkám na druhé straně cesty. Litovala jsem, že nemám špendlík, abych si napíchla střed kolečka, takhle bylo veškeré měření jednou rukou (v druhé jsem měla baterku) nepřesné a dovedlo mě k nesprávnému řešení.
K18: Únava a nedostatek času si vybraly svoji daň. Přečetla jsem si špatně popisky a řešila pozici jižně od kupky nikoliv kamene, takže proto B. Zajímalo by mě, proč dal B Lešťa :-)
K19: Při nasvícení zespoda bylo údolíčko "krásně" vidět. B byla jasná volba.
K20: Kdybych měla v ruce solution, asi bych si vzpoměla. Takhle si pamatuju, hlavně to, jak jsem pospíchala.
K21: Z rozhodovacího stanoviště jsem zkontrolovala umístění na cestě a vrátila se k posedu zkontrolovat průsečík s rozhraním světliny. Jasné A.
K22: Už při pohledu do mapy jsem si všimla, že kontrola je více než tři vrstevnice nad cestou a to co na mě blikalo z lesa bylo o hodně níž. Díky této kontrole jsem stihla limit i s mírnou rezervou.

T1: Střed kolečka byl na rozhraní mezi lesem a pasekou. Správný stojan v pozici B mi připadal, že je víc v lese a ne na rozhraní, volím proto raději A. Patníku jsem si v tuto chvíli ještě nevšimla.
T2: Našla jsem patník na kupce a to stačilo na vyloučení všech možností, kromě C. Díky tomu, že časovky nemají Z je zbytečné cokoliv dál řešit, ale já přesto se snažím ještě najít druhý patník. Naprosto zbytečně utrácím čas. Mám zkrátka zafixováno, že jakmile je "mezi", musím zkontrolovat linii a vzdálenost.:-o

Já jsem nadšencem pro noční závody i v pěším orieňťáku, takže noční trail mě opravdu baví a tak jsem si užívala pěkný závod.
Škoda, že Jana zrušila třetí etapu, mohli mít pěkný zážitek (nejen silný:-)) i ti, kteří nočním závodům neholdují.
Celkem příspěvků: 10 - Stránek (1): [1]