Všechny kategorie > Závody > Závody 2010 > Opočno - neděle
Celkem příspěvků: 10 - Stránek (1): [1]
Autor: jana6151
Vloženo: 12. čec. 2010 - 04:28
Předmět: re: Zetka
jakápak 1/4

GPS pátek 4 z 22
sobota 8 z 18


kolik vlastně doporučuje směrnice?
Autor: Bohous
Vloženo: 12. čec. 2010 - 04:07
Předmět: Zetka
Docela by mě zajímalo, co říkáte na český fenomén kolem 1/4 kontrol Z? Trochu to nesedí s doporučením směrnice, na druhou stranu to umožní získat sebejistotu při řešení.
Dobré je, že se z "tipovačky" stává "určovačka". Naopak se mi moc nelíbí zetka typu 10 na sobotní GPS. Pokud mám pochybnost mezi Za nějakým písmenem, navzdory Opočnu i GPS vždy volím písmeno.
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 11. čec. 2010 - 09:59
Předmět: re: Opočno - neděle
Oba zavody byly velice kvalitni priprava pro reprezentaci ve Skandinavii. Nasekala jsem za oba dny velke mnozstvi chyb, ale ze kterych jsem ziskala vcelku jasna pouceni. Ac jsem bezprostredne po zavode mela pocit zmaru a vlastni neschopnosti, behem tydne se vse naopak pretavilo v moji vetsi sebejistotu pri reseni problemu na GPS.
Autor: LiborForst
Vloženo: 11. čec. 2010 - 08:58
Předmět: re: Opočno - neděle
Bohous napsal:
Jinak souhlasím s Pavlem, že každý je ovlivněný tím, co má a nemá dobře.


To je samozrejme pravda, ale opravdu se snazim o objektivitu. Jinak bych nemohl prijmout nikdy zadny clenstvi v jury.

Bohous napsal:
Oba závody nicméně řadím k těm nejlepším, které jsem u nás kdy absolvoval.


V tomhle bode urcite souhlasim.
Lepsi snad byly jen moje - tady vidite, ze jsem objektivni.
:-)
Ne vazne, myslel jsem zavody Janiny, ktera ma v tomhle ohledu nejvetsi zkusenosti.
Autor: LiborForst
Vloženo: 11. čec. 2010 - 08:48
Předmět: re: Opočno - neděle
DOB7801 napsal:
Kritiku beru, Libor má pravdu. Co mě mrzí asi nejvíc, byla 19 a 20. I když jsem o tom, že rozhraní je linie, věděl, přesto mi nedošlo, že upřesnění "roh" je pro plochy. Vliv OB je dost silný, tam tenhle popis funguje (otázka je, jestli by v OB náhodou taky neměl). Šestka byla slabá chvilka. Sorry. Ostatní nebudu omlouvat, ale spíš se zkusím poučit.


Omlouva se Libor, pravdu mas Ty. Ale jen castecnou.
Zalistoval jsem v nove smernici ... a ejhle - doplnili tam vyznam pro nektere popisy.
Zrejme jsem na to zapomnel, kdyz jsem si novou smernici studoval, protoze mi to pripadalo tak jasny. Sorry.

Popis "roh" je definovan pro plosne objekty a pro OSTRE ZLOMY linearnich objektu.
Ergo, popis byl v poradku. Smernice ale neupravuje, co to znamena, takze je velmi obtizne na zaklade popisu "vnejsi roh" postavit Zetko.
Predstav si, ze objektem bude plot a ty pichnes lampion zvnejsku k tomu plotu.
Bude to Zetko?
No a u linie tvorene korunami stromu je to uplne mimozni...

Pro me je to pouceni jednak samo o sobe a hlavne, ze konecne musim najit cas na novelizaci ceske smernice podle IOF. Slibuji, ze se pokusim na ME/MS sehnat originaly a dokopu se k tomu. Uz jsem dopsal knizku, taxnad cas najdu.

DOB7801 napsal:
Maďarský styl loni v Miskolci mi tam vůbec nevadil, protože jsem až na 4 kontroly v E1 v Bánkút nějak vytušil, co tím chtěl stavitel říct, kdy si hraje na centimetry a kde ne, a přišlo mi to tam vcelku jednoduchý a jasný...


Jsem zvedav, co reknes na sobotu na GPS... :-)

DOB7801 napsal:
V neděli mi dost potíží připravil terén, který je sice moc pěkný, když jdu na procházku nebo na borůvky, ale když není na co stavět kontroly a když už je, tak to skrz houští nebo trsy borůvčí není vidět, tak to je nic moc.


Ale ne, ja myslim, ze vyber problemu byl docela fajn, jen to dotahnout v malickostech.
Autor: Bohous
Vloženo: 08. čec. 2010 - 10:37
Předmět: re: Opočno - neděle
Nejvíc mě mrzela 13, kde jsem prostě nenašel lampiony. Jinak souhlasím s Pavlem, že každý je ovlivněný tím, co má a nemá dobře. Souhlasím i s Liborem, že sobotní mapa byla v blízkosti kontrol přesnější. Například u 2, 5, 7 jsem se spoléhal více na mapu než na to, co jsem viděl...beru to jako svoji chybu..
Oba závody nicméně řadím k těm nejlepším, které jsem u nás kdy absolvoval.
Autor: slovakm
Vloženo: 08. čec. 2010 - 08:19
Předmět: re: Opočno - neděle
Ahoj,
tak mám pocit, že další závody by mohli být v podstatě přesnější na určení správné kontroly a méně se využijí orienťácké znalosti popisů kontrol, musím ještě prostudovat ty O trailové. Když jsem to pročítal, zjistil jsem, že jsem v podstatě po Robertovém výkladu pravidel Trailu postupoval celkem správně, ale někde jsem zvolil úplnou pitomost. Závody asi místy na hranici regulérnosti, ale hlavně že svítilo sluníčko :-)
Autor: pavela
Vloženo: 07. čec. 2010 - 10:13
Předmět: re: Opočno - neděle
Určitě je náš názor hodně ovlivněný tím, co jsme dali špatně, tak to bylo špatné. Proto se v některých kontrolách od názoru Libora asi liším.

Časovky v pořádku, jsem dokonce přesvědčený, že jsem i tu co mám špatně tipoval správně, ale v průkazu se objevilo C . Musím asi místo déčko říkat delta.
U K1 jsem se byl dokonce dívat i z boční cesty, ale nezapálilo mi, že je vzdálenost od kupy už na Z.
U K3 jsem klíč k řešení hledal v prodloužené hranici porostů, ale moc nebyla z té dálky vidět a jak jsem pak viděl i na místě zblízka tak pak také ne.
Na K5 mě nedošlo, že neviditelná kupa je v zákrytu s kupou u cesty. Výborný chyták.
U K6 moje oko vidělo dokonce jámu za lampionem.
K7 linie posed-křižovatka jasná.
K9 krásný nápad s detailně vykreslenou světlinou.
K10 proměřeno obyčejnou buzolou ze dvou míst přesně odkrokovaných z křižovatky a netrefil jsem se.
K11 výborný problém, bohužel usnadněný velmi krátkou vzdálenosti falešných lampionů od cesty. Ten správný měl být 25m a ten nejvzdálenější byl tak 15.
K12 rozhodně to nebylo 45m od cesty, jak ukazovala mapa. Promítnutí pomocné vrstvenice od cesty a směry ale byly v pořádku.
K13 byly sotva vidět lampiony v dálce, ale uvažoval jsem tak, že stavitel obsadil obě kupy vždy na obou koncích. A směry tomu napovídaly. O Z jsem na tu dálku neuvažoval.
K18 U kupky porostlé trávou bych si netroufl takovýto problém dát. Záměrná linie - okraj- okraj je asi dosti sporná na tu decimetrovou odchylku, co tam snad byla.
K19 a 20 jsem nepřemýšlel nad liniovým a neliniovým objektem, návod na řešení se popisem nabízel. Kdyby byl popis místo hranice porostů JV hustník, tak by bylo vše i z pohledu puritánského popisu OK.
Celkově obdivuji Toma, co vše dokázal z daného lesa a mapy vytěžit. Díky za závod.
Je to asi dáno kontinentálním systémem stavby trailu, že je vždy tolik chyb i u vítěze. Zkuste si zrekapitulovat závody za poslední dva roky. Když nepočítám MS 2008, kde byla extrémní příprava, tak nikde to vítěz nedal pod 3 chyby. A často stačilo i více než 5 na vítězství. Prostě v chudých terénech si ty problémy uměle vytváříme chytáky v popisech, záměrných liniích, centimetrových posunech atd. A pak je ani neumíme vyřešit. A to Skandinávie nepotřebuje. Hodně se u nás vytratil pojem mapovaný a nemapovaný objekt. To už skoro nikde není vidět. Zejména v lesních trailech, kde je malá viditelnost a tím pádem skoro nemožnost záměrných linií, by se to mělo asi vrátit. Jsem zvědavý, c o nám nachystala Jana s Tomem v našem jediním trochu skandinávském terénu.
Autor: DOB7801
Vloženo: 07. čec. 2010 - 02:53
Předmět: re: Opočno - neděle
Kritiku beru, Libor má pravdu. Co mě mrzí asi nejvíc, byla 19 a 20. I když jsem o tom, že rozhraní je linie, věděl, přesto mi nedošlo, že upřesnění "roh" je pro plochy. Vliv OB je dost silný, tam tenhle popis funguje (otázka je, jestli by v OB náhodou taky neměl). Šestka byla slabá chvilka. Sorry. Ostatní nebudu omlouvat, ale spíš se zkusím poučit.

Jinak s tou mýtinou na solution u 7... nechápu. Dělal jsem to tak, že z OCD s tratí jsem vyřezal kostičky kontrol. Žádný posouvání....>> kontrola tiskových souborů >>...) Aha, tak už vím. Po poslední revizi jsem sice upravil mapu pro tisk, ze které je solution, ale vzal jsem nakonec soubor pro tisk zavodni mapy z mě neznámého důvodu ve stavu před touto revizí. Takže moje chyba!

Oba dny byly poučením. Maďarský styl loni v Miskolci mi tam vůbec nevadil, protože jsem až na 4 kontroly v E1 v Bánkút nějak vytušil, co tím chtěl stavitel říct, kdy si hraje na centimetry a kde ne, a přišlo mi to tam vcelku jednoduchý a jasný... jako asi jedinému, co tak slyším. ;) Inspirovalo mě to například ke kontrolám v So - T1, T3, 5, 6, 16. Jsem rád, že když jsem v neděli pár kontrol na Liborovu radu posunul dál od sebe, že to bylo ku prospěchu věci. V neděli mi dost potíží připravil terén, který je sice moc pěkný, když jdu na procházku nebo na borůvky, ale když není na co stavět kontroly a když už je, tak to skrz houští nebo trsy borůvčí není vidět, tak to je nic moc.
Autor: LiborForst
Vloženo: 06. čec. 2010 - 11:36
Předmět: Opočno - neděle
Ahoj!

V neděli se paradoxně ukázalo, že možná výhodu měli ti, co v sobotu nešli. V sobotu totiž byla mapa až na pár drobností úplně perfektní, což se o neděli říct rozhodně nedalo. Zrada byla v tom, že to po sobotě člověk nečekal. Pokud bude Jana pořádat na zvětšený desítce, nebude možný se absolutně spoléhat na detaily, ale člověk to bude vědět. Zatímco takhle mě to zkrátka zaskočilo.

TC1 - Velmi podobnej problém jako sobotní TC1, dokonce s výrazně horší viditelností, ale s výrazně lepším výsledkem (80% vs. 25%). Vidíš Tome, stačilo dát kontroly o trochu dál od sebe. :-)

TC2 - Perfektní časovka. Situace přehledná, šlo jen o to rychle namečovat mapu na terén a v tý rychlosti se nesplýst.

TC3 - To by mě zajímalo, na čem tam stál ten lampion C, že byl tak vysoko!
Ale schválně si v Solution odlepte, co pro nás měl Tomáš připravené a začněte mi děkovat... :-)

C01 - Geniální chyták. Z cesty jsem odsazení od kupky nebyl schopen poznat a na tu boční cestu mě, četvíproč, ani nenapadlo se jít podívat. Směrově mi to sedlo, prásk. A výsledek? Nikdo to nedal!
Tady bez diskuse bod pro stavitele.

C02 - Problém "mezi kupkama" je jednoznačně mojí černou můrou.
Kupka totiž může mít nepravidelnej tvar, takže ani fakt, že lampion je mimo osu středů kupek nemusí nic znamenat. A to, že linie lampionů není linie středů neříká vůbec nic, protože se ty dvě přímky klidně můžou protínat, a jako na potvoru klidně právě v nějakém lampionu.
Můj problém byl, že jsem opět použil dementní úvahu - co tím stavitel myslel? Přece není takový pako, aby napíchal lampiony do blbý osy a čekal, že se mu na to lidi chytěj! Tam bude chyták! Jo, byl. Byl v tom, že nebyl. Tady na rozdíl od C01 bylo správné řešení moc o tom nepřemejšlet a razit. Jak jinak vysvětlit, že se našel jedinej člověk, kdo dal C02 i C18. Geniálním citem pro přesnost píchnutí lampionu to tudíž u ostatních asi nebylo...

C03 - Docela pěkná kontrola. Mojí chybou bylo, že jsem namečoval ty dva "zadní" lampiony na špatné rohy vysokého lesa. Měl jsem to o jeden roh posunuté, takže mi místo linie A-B vyšla linie C-D.

C04 - Od téhle kontroly jsem odcházel s pocitem, že stejně nikdy nemůžu mít všechno dobře, tak proč plakat nad jednou kontrolou. A paradoxně to naopak byla první, co jsem uhodl. Ale kdyby to bylo "maďarský" Zetko, neměl bych šanci.

C05 - Odkrokování po cestě a pak ještě ověření podle vzdálenosti od konečku hustníku. Naštěstí to klaplo.

C06 - O týhle kontrole se mi ani nechce moc psát...
Doteď se stydím, že jsem ji nenechal zrušit. Naše disciplína je především ORIENŤÁK, sakra! Ne věštění z křišťálové koule! Jak má závodník uhodnout, že v metrové jámě je metrová kupka? Jo, něco jinýho by bylo, kdyby ta jáma byla vrstevkou a kupka tam byla namalovaná. Pak je to problém závodníka, zda si toho všimne nebo ne (viz loni na WTOC D2C5). Ale tahle kontrola vůbec neprověřila, jak závodník interpretuje mapu v terénu. Naopak, spíš ji budou mít dobře lidi, kteří ani tu úvahu o hloubce neprovedou. Navíc je ten švindl podepřenej tím, že v popisech je zdůrazněno, že jáma má hloubku metr. A ještě ke všemu ten lampion nebyl v prostředku jámy, protože tam ta kupka nebyla zdaleka tak vysoká a podraz by nebyl dokonalej. Co si tím chtěl stavitel dokázat? Taková C01, to je jiný kafe, tam nám to všem natřel, ale tady...?
Bohužel, musím konstatovat, že selhala jury. Kdyby to byl ňákej pouťák, vem to čert, ale tohle bylo MČR!

C07 - První z těch kontrol, kde selhala mapa. A taky já, že jsem jí věřil, uznávám.
Přišel jsem ke stanovišti, uviděl světlinu nalevo od cesty, našel ji v mapě, zaměřil střed kolečka - 40 stupňů, namířil na hřbet ... a hele, všechny lampiony naprosto výrazně mimo. Paráda, jasný Zetko, šetříme čas a jdeme dál. Přece nebudu na Lešťově mapě krokovat objekty v mapě!
Když jsem se tam byl po závodě podívat, opravdu azimut ke kontrole byl 25 a ne 40 stupňů. Kde se stla chyba? Když jsem psal tenhle odstavec, vzal jsem si Solution a chtěl si znova odměřit ten úhel. Změřil jsem ho ... a málem mě trefil šlak. Tipněte si, kolik byl ten úhel!
No přeci 25 stupňů! Zíral jsem na to jako puk, až jsem si všiml toho severojižního směrníku v mapě nalevo od kontroly. Mrkněte se na něj - v mapě prochází tou svělinou, ale v Solution nikoliv! Světlina Lešťovi oddriftovala o pár metrů jinam... A bohužel v mapě, ne v Solution.
BTW je to pro mě záhadou, protože když si představím, že bych měl v OCADu posunout světlinu, bude mi to trvat aspoň pět minut - posunout díru, posunout světlinu, posunout okraj...
Jinak správné řešení byla záměrná linie křižovatka - posed, ale k té jsem se vůbec nedostal.

C08 - Vcelku jednoduchý problém ztížený do zajímavosti jen horší viditelností. Ale i tak se dalo poznat, že A je moc vysoko.

C09 - Na to, že jsem zpočátku netušil, čeho se budu chytat, to nakonec přeqapivě spousta lidí dala. Já jsem se přesvědčil o incidenci vrstevky a zúžení světliny a z lampionů v zúžení jsem jeden vybral.

C10 - Nebylo se tam moc čeho chytat. Sice jsem nějaká měření provedl, ale nakonec jsem si všiml té geniální nápovědy: směrník vedoucí skrz jasnou křižovatku a střed kolečka - co víc si může závodník přát? Odpadá možná chyba při měření azimutu v mapě, odpadá možná chyba při nastavování kolečka na buzole a zbývá jen ...
Chyba stavitele! :-( Asi jsem nebyl sám, komu ten azimut vyšel na C. Po závodě jsem to změřil Pavlovou zaměřovačkou - přesně 180 stupňů! Lešťa by si mohl pořídit zaměřovačku... Nebo si jí aspoň půjčit od Roberta... :-(

C11 - Pěknej chyták. Skutečná kupka nebyla vidět, v linii lampionů byla o něco menší kupka, takže se lidi dokázali sami sebe přesvědčit, že kupku vidí... Řešení bylo ve vzdálenosti od kraje lesa na druhé straně cesty, ale víte jak moje spolehnutí se na druhou stranu cesty dopaslo na C07... :-) Dokonce jsem tu úvahu i provedl, jenže ten roh lesa a louky neodpovídal přesně skutečnosti, takže jsem v něj neměl důvěru.
Poučení: i v takovém případě stojí za to vybrat dva extrémní body, které mohou konec lesa představovat, a odměřit obě varianty. Nejspíš by se totiž ukázalo, že obě varianty ukazujou na Zetko!

C12 - Neznám řešení podle stavitele, ale jak vzdálenost od cesty, tak azimut od křižovatky na sever od kontroly mi jasně ukazovaly, že správnej lampion by měl bejt dál.
Odchylka tady tvořila osm stupňů, jak moc se lišila správná vzdálenost, nevím.
Byla to jedna z kontrol, které Lešťa narychlo předělával, možná, že se to nepovedlo úplně dokonale...

C13 - Podobně jako u C04 jsem byl celkem přeqapen, že mi to vyšlo. Nic moc záchytný body, ta drobná klička na cestě je velmi nepřesný bod pro měření, od rohu hustníku na S po cestě už zase kontroly dost splývají, vidět ta kupka není... Aspoň, že Lešťa dal tentokrát lampiony dost od sebe, takže se to půlce lidí povedlo dobře odměřit.

C14 - Moc pěkně postavená kontrola. Při příchodu jsem měl jasno, že ve správném směru jsou lampiony B, C a D a jde jen o to poznat, který je opravdu na okraji jámy. Naštěstí jsem se včas směrově srovnal.
Jinak mohu potvrdit, že lampiony byly dobře, protože jsem v té jámě byl při sprintu... :-)

C15 - Řešením bylo odkrokovat 50m po paralelní cestě. V Solution mě zarazilo, že "správná" kontrola je od cesty nejvejš 35m. Lešťa přiznal, že když ji stavěl, tak po něm střileli myslivci...
Kontrola byla zrušena.

C16 - A další problém s mapou. Jasně, že jsem měl intenzivní pocit, že u lampionu B hrázka končí. Ale hrázka není srázek, vejšku 1m neměla nikde, tak proč by se u lampionu B nemohla jen snížit a ještě kus dál pokračovat? Takže jsem se podíval, že hrázka sahá těsně za okraj kolečka, čili má mít aspoň 16m. Odkrokoval jsem to po té povolené pěšince a bylo jasno: B je nejvejš 10m, C by těch 15m mít mohlo.
Lešťo, krucinál, než někam píchnu lampion, taxi to nejdřív změřim! Kdybys tu hrázku o milimetr zkrátil, byla by to velmi pěkná kontrola...

C17 - Odpočinková ale hezká kontrola. Identifikace objektů v severském stylu, jen jich bylo málo, takže to šlo snadno. Ale bylo třeba to neodfláknout a pečlivě mečovat.

C18 - Už zmiňované druhé "mezi kupkama". A já opět blbě. B bylo podle mě jasně před kupkama, to, že A je naopak za nima jsem neviděl. Tady to nebyl žádnej lacinej trik, ale poctivá těžká kontrola. Ve Finsku jsem na podobné vyhořel taky.

C19 - Druhá zbytečná kaňka. Na stavitele i na jury. Jednoznačně proti pravidlům, na MČR by se takové kontroly měly rušit. Rozhraní porostů je lineární objekt a ten nemá "roh vně". Jasně, že si řada lidí něco domyslela, ale jak hodnotit, kdo dobře a kdo ne? Nemluvě o tom, že zrovna tady by to bylo diskutabilní i se správným popisem "skupina stromů, roh vně". Popis "roh vně" nemá žádnou předepsanou vzdálenost, a i kdyby ji měl, bylo by to v tomto případě v rozporu s novou směrnicí, protože se nemají stavět kontroly pod koruny stromů, natož "vně" korun stromů. A navíc tady stál mezi tím světlým hustníkem a tmavým hustníkem ještě jeden strom, vyšší, a jeho koruna překrývala vzdálenost mezi oběma hustníky. Kontrolní otázka tedy zní - kam patří ten strom? Patří jednomu z hustníků? Pak tam ale není žádná paseka mezi. Nebo snad patří té pasece? Ale jak říkám, celá ta debata je o ničem - kontrola zkrátka odporovala pravidlům.

C20 - Naprosto totéž. Škoda - tady navíc bylo velmi netriviální poznat, kde je který roh čeho, takže při správném popisu by to byla pěkná kontrola.

Takže co říci závěrem? Musím se opakovat, že jsem byl hodně zklamanej, že nezafungovalo to, več jsem doufal, tj. spolupráce a hlavně oponentura Tomáše a Roberta. Každej holt nemá to štěstí, že má doma hlavního rozhodčího, kterej by kontroly jako 6, 7, 10, 12, 15, 16, 19 a 20 nepustil. Osm kontrol zralejch na zrušení je poměrně dost a přitom by stačilo malinko, aby většina problémů odpadla - na 6 facka, na 7 kontrola mapy a Solution, na 10 jit do lesa se zaměřovačkou, na 15+16 s dálkoměrem a na 19+20 oprava popisu...
Škoda, že obrovskej kus práce nakonec vyzní rozpačitě kvůli pár maličkostem, který určitě šlo pohlídat. A poněkud to znehodnotí jinak velmi pozitivní dojem ze závodu, v němž jsou kontroly jako 1, 3 nebo 18...
Nicméně chybama se člověk učí a věřím tomu, že příští závody budou špičkový.

I tak ale oba kluci odvedli spoustu práce a je třeba jim moc poděkovat.

L
Celkem příspěvků: 10 - Stránek (1): [1]