Celkem příspěvků: 3 - Stránek (1): [1]
Autor: jana6151
Vloženo: 30. čec. 2011 - 07:00
Předmět: re: GPS
K1 mezi balvanem a shlukem balvanů (ve kterem byl jeden výraznější), tam byl při pohledu přes ten balvan u cesty v ose jen jeden lampion. Jiný způsob?
Zde byl problém, protože značka skupina kamenů mohla zahrnovat i ten balvan těsně u cesty, pak by střed skupiny byl jinde a tedy i lampion "mezi" by byl zkreslený. Podle polohy značky nelze určovat, protože v mapovém klíči je nakázáno v případě kolize liniové a bodové značky tu bodovou posunout tak, aby ke kolizi nedocházelo. Zde jsem byl tedy nejistý

jenom malá připomínka
mezi není mezi středy ale mezi nejbližšími body
Autor: pavela
Vloženo: 29. čec. 2011 - 04:59
Předmět: re: GPS
janafi napsal:
Ahoj, tak budu zase ta akční já a vkládám svoje postupy. Nedívejte se na mě moc skrz prsty - i mě některé, zejména ty noční, unikají :-D Budu ráda za komentáře, naviguju sem i naše SKV lidi, aby si pročetli a třeba se taky přiučili - mě osobně tyhle rozbory pomáhají.

Sobota
T1,2 - u obou časovek jsem se snažila nejdřív přiřadit kameny z terénu těm v mapě. Už si nepamatuju přesné zadání, severní strana kamene? a východní u toho druhého?
přiřazení kamenů bylo jasné, pak už jen rychle vybrat ten správný

K1 mezi balvanem a shlukem balvanů (ve kterem byl jeden výraznější), tam byl při pohledu přes ten balvan u cesty v ose jen jeden lampion. Jiný způsob?

Zde byl problém, protože značka skupina kamenů mohla zahrnovat i ten balvan těsně u cesty, pak by střed skupiny byl jinde a tedy i lampion "mezi" by byl zkreslený. Podle polohy značky nelze určovat, protože v mapovém klíči je nakázáno v případě kolize liniové a bodové značky tu bodovou posunout tak, aby ke kolizi nedocházelo. Zde jsem byl tedy nejistý
janafi napsal:

K2 jestli si dobře vybavuju, byl vcelku dobře viditelný kámen u potoka (vlevo od lampionu B), já jsem se pak ještě dívala zhruba z úrovně té bažiny vlevo od kontroly, bylo vidět lampion průhledem tou levou rýhou. Lampion A byl odtud sice neviditelný, ale jasně posunutý výš (v zákrytu s tím kamenem).

Zde jsem se nechal napálit linií vodoteče, A mi připadalo vlevo od ní, B polohově vůči pasewce sedělo, škoda průhled levou rýhou mě měl upozornit na to, kde končí a že A odpovídá polohově.
janafi napsal:

K3 tuhle kontrolu si nepamatuju, ale přišlo mi to jako jasné Z, myslím, že kvůli vzdálenosti od cesty (lampion byl moc blízko).

Správně, navíc na miniaturním kameni, správný kámen (dvojice) byl vidět vzadu.Buzola od hrany hustníčku před tím (hustníček už nebyl, ale hranice listnatý - jehličnatý byla) to potvrdila.
janafi napsal:

K4 Za tu se stydím. Za a/ jsem si od začátku myslela, že jsou lampiony ve špatném směru mezi špatnými kameny (tedy že ten vzdálený je blbě), pak jsem se ale přesvědčila, že když nemůžu najít v terénu ten druhý kámen (podle předpokladu měl být vpravo od dobře viditelného kamene), tak je to asi správně. No bez komentáře. Pak jsem ještě blbě určila střed mezi těma špatnýma kamenama. Tímhle si nejsem jistá nikdy - jak poznat střed, když jsou lampiony postavené v podobném úhlu k cestě, nebo třeba i přímo kolmo na cestu, na které stojím. POMOC! Je reálný promítnout si ty hraniční objekty na cestu a mezi nima krokovat? Ne úplně přesné.. ne? A když je úhel blízko 90st. tam to nepomůže už vůbec..

U každé kontroly jako první je třeba zkontrolovat směr buzolou od nějakého pevného bodu. To už zde pomhlo k jednoznačnému Z. Střed se určuje tak, že se měřítko na buzola v natažené ruce nasměruje okraji na oba objekty a měřítko by mělo být rovnoběžné s osou měření v terénu.
janafi napsal:

K5 tam se dala myslím docela dobře vysledovat ta světlinka, na jejímž konci měl být lampion. Byl taky jediný, který byl k zahlédnutí z levé strany hustníčku u cesty, zhruba od křížení cesty s potokem.

Správně, postupoval jsem stejně.
janafi napsal:

K6 Tam jsem "krokovala", konečně pořádně, ne odhadem jako doteď. To spíš jen tak na ověření. Jinak byl správný lampion B na hranici hustníčku.

Byl zde chyták v podobě dvou stejně velkých kamenů u K5. Pokud se měřilo od nesprávného vyšlo dokonce C. Já jsem dvakrát krokoval od správného a pokaždé mi vyšlo B.
janafi napsal:

K7 Jižní strana shluku balvanů, tam jsem to brala podle největšího šutru, jestli tam byla nějaká sofistikovanější cesta, jak se dopátrat výsledku fakt nevím.

Postupoval jsem stejně a výsledek ověřoval směry od křížení s potokem a záměrnou linií na kámen u potoka.
janafi napsal:

K8 Jestli si pamatuju dobře, tak jsem hledala velký šutr u potoka, měla jsem za to, že ho vidím, lampion u něj, tak fajn, je to A. Hm, a blbě.
Já jsem dokonce našel i ten zadnější kámen a ujistil se, že je to správné. Tomáš, který jako jediný odhalil Z, měl názor, že je to o mnoho blíže k cestě, než skoro stejně v mapě vzdálená 5. kontrola.

Po závodě jsem tam byl to přeměřit, lampion měl být 55m od cesty a byl ve skutečnosti 40m.Ve vzdálenosti 55m jsem ale žádný odpovídající kámen nenašel, myslím si, že zde byly kameny posunuté při mapování. Jana mi to ale vyvrací.
janafi napsal:

K9 rozcestí. měřila jsem od kamenů vlevo od cesty (výrazně se tam dotýkaly cesty), správný lampion měl být podle mě i cca v ose té prohlubně; směrově od křížení naší hlavní cesty s tou, na které měl stát lampion mi to taky víceméně sedělo, takže A.

Navíc ta odbočující cesta byla vidět.
janafi napsal:

K10 tuhle si moc nepamatuju, mám ji špatně a podezírám se z pocitu, že už těch Z je moc a tudíž že už to musí být snad správně. Blbost.

Kámen s lampionem byl příliš daleko od cesty, správný kámen byl vidět u cesty v ohybu tak, jak to bylo v mapě.
janafi napsal:

K11 směrově vycházela, dva kameny vedle sebe byly víceméně dobře identifikovatelné. Jestli se pamatuju dobře, byl tam mezi dvěma mapovanými kameny ještě jeden relativně větší (u kterého nestál lampion), ten ale nevycházel směrově. Takže jsem po chvíli váhání dala A. Váhala jsem hlavně proto, že jsem zkoušela "krokovat" vzdálenost kamene od křížení cesty s potokem a o ne úplně malý kousek mi to nevyšlo.

Zde je třeba chápat, že ty nejmenší tečky v mapě jsou schematicky naznačené kamenné pole, jejich hustota má opticky signalizovat zhoršenou průběžnost. Mapový klíč zná dvě velikosti kamenů, zde kartograf má dokonce tři. Identifikovat nejmenší tečky v terénu nemá smysl. Polohu jsem si zkontroloval buzolou od mostku, bylo to na největším kameni.
janafi napsal:

K12 měřila jsem od potoka a pak od hustníku a oboje mi nevycházelo, navíc mi přišel lampion moc blízko cesty. Z.

Určitě 100m to nebylo.
janafi napsal:

K13 přes záměrnou linii velký šutr vlevo od cesty, průsek vlevo od cesty na které jsme stáli. průsek jsem teda nenašla (nebyl jediný, Jani nemohlas to tam prosekat víc? :-D), ale odhadovala jsem ho podle konce toho hustějšího porostu vpravo od cesty (když se přicházelo ke 13). Lampion C. Jasný. Cvakla jsem ho do 12... já blb. naštěstí jsem si toho všimla hned, tak jsem zachránila aspoň tu 13.

Průsek jsem našel, záměrná linie vycházela sice kousek mimo, ale C bylo jasné. Byl zde chyták, protože z tohoto místa to bylo A a z rozhodovacího C. Díky tomuto chytáku mě moje žena neporazila.
janafi napsal:

K14 mi přišla vcelku jednoduchá, z mapy měl být lampion jakoby schovaný za kamenem (jasně viditelný v terénu). Reálný lampion byl ale vlevo od kamene. Víc jsem tam neřešila.

Správně, směr od kamene byl jediným vodítkem, protože křižovatka a i potok byly jinak ve skutečnosti (dost). Divím se, že to Jana neopravila.
janafi napsal:

K15 mi přišla taky jednoduchá. Tři kameny, jen dva mapované. Ten prostřední byl menší než metr, podle kolečka v mapě to měl být ten "horní" kámen. Lampiony u všech tří kamenů směrově správně. Jasná volba - A.

OK

janafi napsal:

NOČNÍ v pátek
Nevím, jestli má smysl sem psát, jak jsem ho řešila.. V noci si připadám slepá. Tentokrát i bez buzoly.
Časovky jsem měla obě blbě. Nějak jsem nerozklíčovala tvar kupy ani nebyla schopná poznat, který lampion v údolíčku je ten správný.
Já také, lampiony byly příliš blízko cesty, tak jsem volil ten nejvzdálenější, aby to bylo těch 10m. U druhé kontroly jsem zase jako vodítko bral hranu údolíčka a ne tvar kupy. Mimochodem připadalo mi to také velmi blízko od cesty.

K1 jsem se rozhodovala podle odhadu vzdálenosti od hraničního kamene (ten tam pěkně svítil).
Ten jsem neviděl, ale směr od příkopu u dvojky mi to potvrdil.

K2 A mi přišlo blízko cesty, ne v ohybu, C sice v korytu, ale taky ne v ohybu. B. Bylo to relativně blízko cesty, tak mi to nedělalo moc problém vysledovat v terénu.
OK

K3 mi přišlo jasné Z, jakmile jsem si všimla výrazného stromu víceméně vedle lampionu. Podle mapy měl být mnohem dál.
OK

K4 lampion A byl moc blízko cesty. Nepamatuju si, proč jsem dala B, resp. jestli jsem vůbec uvažovala o Z. Správný lampion se dal vidět ještě při pohledu po cestě vedoucí k němu.
cesta byla viditelná, vzdálenost od cesty jasná a směr od stromu to potvrzoval.

K5 nepamatuji si, podle mě tipovačka, nebyla jsem moc schopná to tam propátrat baterkou.
Oba lampiony byly na mapovatelných balvanech, světlina mohla začínat už u toho prvního.Takže jen vzdálenost od cesty a směr od konce rýhy u šestky. Asi nejtěžší kontrola závodu.

K6 nepamatuji si, proč jsem dala Z...
Rýha byla vidět, 15m od cesty se navíc dalo odhadnout.

K7 jsem dala také Z, nevím proč (asi mi přišel lampion moc blízko/daleko cesty, fakt nevím)
Proměřil jsem směrově od obou mostků a nasvtil tam kámen. A

K8 jsem soudila podle vzdálenosti lampionu A (moje volba) od kamenu u potoka, podle mapy mi to přišlo tak milimetr nad kamenem, takže ca 5m, což mi přišlo že sedí (odhadem při pohledu z většího úhlu. Mělo být B.
Zde jsem proměřoval směrově od hraničníku a odhadoval vzdálenost, ale ta mi příliš nesedala. Vsadil jsem na směr.

K9 "Krokovala" jsem. Správně B. Dalo se vysledovat i podle polohy na hranici hustníku.
Bylo to na krokování, hustník byl rozplizlejší, utvrdil jsem se směrem na posed vzadu. (Pozor bodové značky jsou dle mapového klíče poměrně nešťastně centrovány do těžiště. Poznat těžiště u T je na výpočet kalkulačkou nebo odhad).

K10 vcelku jasné Z, lampion byl viditelný z míst, odkud by viditelný být vůbec neměl. navíc v jiném úhlu (i bez buzoly).
Měl být za hustníkem dále od cesty.

K11 jsem soudila podle polohy vůči výraznému stromu. Lampion B byl moc daleko za stromem, správný lampion A byl "tak akorát"
OK, dala se nasvítit i odbočka a druhý strom.

K12 jsem řešila jinak než podle záměrných linií v solution, měla jsem pocit, že by správný lampion měl být zhruba v úrovni středu mezi správným lampionem K11 a výrazným stromem u K11. Vycházelo mi to na B. blbě.
Promítnout takovou krátkou vzdálenost mezi stromem a lampionem na druhou stranu cesty a ještě bez buzoly...
Jsem přesvědčen, že kámen, který byl jasně vidět za rýhou, byl velmi blízko a nemohl to být ten mapovaný. Proto řešení A bylo zavádějící. Ve smrčcích jsem si našel jiný kámen a ten dával B. Druhý den už jsem se tam zapomněl zastavit, když jsme jeli kolem.

K13 jsem v té dálce i přes relativně dobré světlo prostě nebyla schopná přečíst terén. Tipovačka, správně.
Směrově jsem ověřoval polohu z několika míst a i když se mi odrazka zdála být blíže, nasvítil jsem si že je u kamene, a že terén za ním stoupá. A.

K14 stejně jako 13, jen s blbým výsledkem.
Zde byla jasně vidět terénní linie mapovaná jako rýha a všechny tři odrazky byly v lajně. Takže to napovídalo na tu nejvzdálenější. a i když modré tečky a ani strom se mi nepodařilo najít, tak směr od konce cesty u 11-tky mi potvrdil A.

Autor: janafi
Vloženo: 28. čec. 2011 - 03:02
Předmět: GPS
Ahoj, tak budu zase ta akční já a vkládám svoje postupy. Nedívejte se na mě moc skrz prsty - i mě některé, zejména ty noční, unikají :-D Budu ráda za komentáře, naviguju sem i naše SKV lidi, aby si pročetli a třeba se taky přiučili - mě osobně tyhle rozbory pomáhají.

Sobota
T1,2 - u obou časovek jsem se snažila nejdřív přiřadit kameny z terénu těm v mapě. Už si nepamatuju přesné zadání, severní strana kamene? a východní u toho druhého?

K1 mezi balvanem a shlukem balvanů (ve kterem byl jeden výraznější), tam byl při pohledu přes ten balvan u cesty v ose jen jeden lampion. Jiný způsob?

K2 jestli si dobře vybavuju, byl vcelku dobře viditelný kámen u potoka (vlevo od lampionu B), já jsem se pak ještě dívala zhruba z úrovně té bažiny vlevo od kontroly, bylo vidět lampion průhledem tou levou rýhou. Lampion A byl odtud sice neviditelný, ale jasně posunutý výš (v zákrytu s tím kamenem).

K3 tuhle kontrolu si nepamatuju, ale přišlo mi to jako jasné Z, myslím, že kvůli vzdálenosti od cesty (lampion byl moc blízko).

K4 Za tu se stydím. Za a/ jsem si od začátku myslela, že jsou lampiony ve špatném směru mezi špatnými kameny (tedy že ten vzdálený je blbě), pak jsem se ale přesvědčila, že když nemůžu najít v terénu ten druhý kámen (podle předpokladu měl být vpravo od dobře viditelného kamene), tak je to asi správně. No bez komentáře. Pak jsem ještě blbě určila střed mezi těma špatnýma kamenama. Tímhle si nejsem jistá nikdy - jak poznat střed, když jsou lampiony postavené v podobném úhlu k cestě, nebo třeba i přímo kolmo na cestu, na které stojím. POMOC! Je reálný promítnout si ty hraniční objekty na cestu a mezi nima krokovat? Ne úplně přesné.. ne? A když je úhel blízko 90st. tam to nepomůže už vůbec..

K5 tam se dala myslím docela dobře vysledovat ta světlinka, na jejímž konci měl být lampion. Byl taky jediný, který byl k zahlédnutí z levé strany hustníčku u cesty, zhruba od křížení cesty s potokem.

K6 Tam jsem "krokovala", konečně pořádně, ne odhadem jako doteď. To spíš jen tak na ověření. Jinak byl správný lampion B na hranici hustníčku.

K7 Jižní strana shluku balvanů, tam jsem to brala podle největšího šutru, jestli tam byla nějaká sofistikovanější cesta, jak se dopátrat výsledku fakt nevím.

K8 Jestli si pamatuju dobře, tak jsem hledala velký šutr u potoka, měla jsem za to, že ho vidím, lampion u něj, tak fajn, je to A. Hm, a blbě.

K9 rozcestí. měřila jsem od kamenů vlevo od cesty (výrazně se tam dotýkaly cesty), správný lampion měl být podle mě i cca v ose té prohlubně; směrově od křížení naší hlavní cesty s tou, na které měl stát lampion mi to taky víceméně sedělo, takže A.

K10 tuhle si moc nepamatuju, mám ji špatně a podezírám se z pocitu, že už těch Z je moc a tudíž že už to musí být snad správně. Blbost.

K11 směrově vycházela, dva kameny vedle sebe byly víceméně dobře identifikovatelné. Jestli se pamatuju dobře, byl tam mezi dvěma mapovanými kameny ještě jeden relativně větší (u kterého nestál lampion), ten ale nevycházel směrově. Takže jsem po chvíli váhání dala A. Váhala jsem hlavně proto, že jsem zkoušela "krokovat" vzdálenost kamene od křížení cesty s potokem a o ne úplně malý kousek mi to nevyšlo.

K12 měřila jsem od potoka a pak od hustníku a oboje mi nevycházelo, navíc mi přišel lampion moc blízko cesty. Z.

K13 přes záměrnou linii velký šutr vlevo od cesty, průsek vlevo od cesty na které jsme stáli. průsek jsem teda nenašla (nebyl jediný, Jani nemohlas to tam prosekat víc? :-D), ale odhadovala jsem ho podle konce toho hustějšího porostu vpravo od cesty (když se přicházelo ke 13). Lampion C. Jasný. Cvakla jsem ho do 12... já blb. naštěstí jsem si toho všimla hned, tak jsem zachránila aspoň tu 13.

K14 mi přišla vcelku jednoduchá, z mapy měl být lampion jakoby schovaný za kamenem (jasně viditelný v terénu). Reálný lampion byl ale vlevo od kamene. Víc jsem tam neřešila.

K15 mi přišla taky jednoduchá. Tři kameny, jen dva mapované. Ten prostřední byl menší než metr, podle kolečka v mapě to měl být ten "horní" kámen. Lampiony u všech tří kamenů směrově správně. Jasná volba - A.


NOČNÍ v pátek
Nevím, jestli má smysl sem psát, jak jsem ho řešila.. V noci si připadám slepá. Tentokrát i bez buzoly.
Časovky jsem měla obě blbě. Nějak jsem nerozklíčovala tvar kupy ani nebyla schopná poznat, který lampion v údolíčku je ten správný.

K1 jsem se rozhodovala podle odhadu vzdálenosti od hraničního kamene (ten tam pěkně svítil)

K2 A mi přišlo blízko cesty, ne v ohybu, C sice v korytu, ale taky ne v ohybu. B. Bylo to relativně blízko cesty, tak mi to nedělalo moc problém vysledovat v terénu.

K3 mi přišlo jasné Z, jakmile jsem si všimla výrazného stromu víceméně vedle lampionu. Podle mapy měl být mnohem dál.

K4 lampion A byl moc blízko cesty. Nepamatuju si, proč jsem dala B, resp. jestli jsem vůbec uvažovala o Z. Správný lampion se dal vidět ještě při pohledu po cestě vedoucí k němu.

K5 nepamatuji si, podle mě tipovačka, nebyla jsem moc schopná to tam propátrat baterkou.

K6 nepamatuji si, proč jsem dala Z...

K7 jsem dala také Z, nevím proč (asi mi přišel lampion moc blízko/daleko cesty, fakt nevím)

K8 jsem soudila podle vzdálenosti lampionu A (moje volba) od kamenu u potoka, podle mapy mi to přišlo tak milimetr nad kamenem, takže ca 5m, což mi přišlo že sedí (odhadem při pohledu z většího úhlu. Mělo být B.

K9 "Krokovala" jsem. Správně B. Dalo se vysledovat i podle polohy na hranici hustníku.

K10 vcelku jasné Z, lampion byl viditelný z míst, odkud by viditelný být vůbec neměl. navíc v jiném úhlu (i bez buzoly).

K11 jsem soudila podle polohy vůči výraznému stromu. Lampion B byl moc daleko za stromem, správný lampion A byl "tak akorát"

K12 jsem řešila jinak než podle záměrných linií v solution, měla jsem pocit, že by správný lampion měl být zhruba v úrovni středu mezi správným lampionem K11 a výrazným stromem u K11. Vycházelo mi to na B. blbě.

K13 jsem v té dálce i přes relativně dobré světlo prostě nebyla schopná přečíst terén. Tipovačka, správně.

K14 stejně jako 13, jen s blbým výsledkem.


Celkem příspěvků: 3 - Stránek (1): [1]