Celkem příspěvků: 8 - Stránek (1): [1]
Autor: DOB7801
Vloženo: 20. říj. 2011 - 08:33
Předmět: re: Potštejn
Libor to napsal moc pěkně. V Záměli něco vymyslet bylo poměrně časově náročný, no jsem rád, že se to vcelku podařilo. Jinak mapu dělal Jan Fátor, já jsem mu jen upravil vrstevnice v tom lesiku s 12 a 13, pak park (tam teda nesedělo z trail pohledu skoro nic, tam jsem strávil dost času a stejně jsem nevychytal všechno) a za soumraku prostor časovky - být tam originál, tak by to byla úplná sportka. Mapa byla dělaná primárně na sprint, což má některá svoje specifika, např. právě generalizace hustníčků a hustníků do větších fleků, a taky že se baráky, co jsou v privátu, mapují pouze schematicky (kontrola . Prostě soustředil jsem se jen na nejbližší okolí a připravil aspoň pár vodítek, aby jasně navedla buď na kontrolu, nebo na Z, třeba to el.vedení na 14 tak, aby kontrola byla přesně v jeho prodloužení. Pak jen opravit vzdálenost odbočky chodníku a byla myslím na světě velmi pěkná kontrola.
Předělávat se mi celou mapu teda nechtělo, z čehož nakonec některé chyby (9) vznikly.

Problém časovky spočíval tedy ve správné identifikaci objektů. Nelehké.

8 - Robert tam vymýšlel cosi jako prohluběň 0.5m v zadu u zastávky busu, no vzhledem ke kvalitě mapy bez šance. V tom místě mě přepadla lehce zlomyslná nálada, když jsem v zapadajícím slunci zahlédl na protějším kopci několik el.vedení. To mi ale Robert zatrhl s tím, že i na mě je to dost střelený nápad. Tak jsem se rozhlížel po nějaké jiné fintě a napadl mě právě ten strom za houštím a ta jabloň na kraji plotu, mezi kterými měla být jediná kontrola (Z, lampion stál mezi krajem hustníku a tou jabloní). Kdo si toho všimnul, bylo mu to jasné. Souhlasím, že tam barák neseděl, ale podle něj bych to asi neřešil, i kdyby jo.

9 - brod mátnul, byl skutečně posunutý bokem. Správně bylo podle Jany použít linii posledního baráku. Tahle kontrolu jsme trochu podcenili, asi jsem to i tam měl víc promapovat...

10,11 - přemýšlel jsem nad výřezem, no nebyl jsem si jistý, jestli to lze udělat. Teď už vím, že ano, takže když mě příště napadne něco podobného, určitě to zvětším. Protože tady náročnost nebyla ani tak v kontrole, jako ve čtení mapy, což asi není úplně dobré.

14,15 - já jsem je dal schválně v tomhle pořadí (zlomyslnost, zase....), aby se ukázalo, kdo přemýšlí o celém závodu, dívá se kolem sebe, a kdo ne. 15 chtělo, aby si ji lidi všimli dřív, než přijdou k stanovišti, protože z rozhodovacího stanoviště šlo ohyby plotu poznat pouze tím, že na nich byly u sloupků zelený vzpěry. Cestou od 11 ale bylo vidět všechno krásně a člověk tím, že si to prohlédl včas, pak neztrácel čas (asi hlavní důvod, proč je 15 až za 14) dlouhým řešením, případně návratem k 11.

17 - moje blbost s piktogramem, to jsem se neuhlídal. Koruny byly jinak fotogrammetricky zaměřené, blízké okolí taky, no neprověřil jsem dostatečně všechny další objekty (a že záměrných linií se našlo hodně). Navíc tady mapař lehce ujel (celý park je posunutý a lehce zúžený o pár metrů na JV). Po závodě, když závodníci říkali, že jim to vycházelo jinak, jsem si uvědomil, že to chtělo dodělaný kousek nevkládat do mapy podle souřadnic, ale podle situace. Pak by asi i lampiony stály posunuté jinak a snad by to vycházelo. Škoda.

20 - zde byla v parku největší geometrická chyba (jak jsem po závodě zjistil). Celé to bylo jakoby zvětšené do měřítka kolem 4500 (po fotogrammetrickém proměření), takže to, že vám něco přišlo blíž nebo dál, mohlo být tímto. Naštěstí poloha objektů relativně seděla, takže i 20 je snad regulérní.

Myslím, že s tím hádáním se po závodech je to čím dál lepší - jakože se dohadujem míň. Buď jsme vyspěli my, anebo organizátoři, každopádně obojí je dobře. Ale z letošního roku (jak Liborovy PE, tak Borisův Kroměříž i Pavlovy Čechy p.Kosířem) mám z našich závodů docela dobrý pocit a myslím, že to jde správným směrem. Jen udržet!
Autor: janafi
Vloženo: 03. říj. 2011 - 10:33
Předmět: re: re: Potštejn
přidám svou trošku do mlýna, i když po těch dvou blbě cvaklých kontrolách (2 a 10, jsem prostě truhlík) snad ani nemám nárok...

časovky - jestli jsem pochopila správně, Bohoušovi neseděly směry. Tak Bohušu, to jsme dva, anebo máme oba problém s buzolou a vozíkem. Přišlo mi, že ty kontroly byly zapíchaný v jiném než severním směru, ale protože u jednotlivých objektů nebylo víc kontrol, neřešila jsem po delším váhání směry, ale jen objekty.

ko 1 tam mě teda Lešťa dostal, mělo mě trknout, že tam mám hledat víc než jen před plotem za plotem...

ko6 hm, a to jsem si myslela, že ji mám správně. no neměla.

ko 8 tipla bych si, že lampion i stál mezi stromem a hustníkem, ale v mapě byl jasně patrný tmavě zelený bod, teda stromek, který se dal v tom křoví i vidět, při delším zírání do listí. podle mě kdyby měl být správně popis mezi hustníkem (tím světle zeleným) a stromkem, tak nebude sedět střed kolečka s takhle definovaným středem.. já se pak přikláněla ještě k druhému výsledku, kdy mi neseděla linie roh baráku za zády - lampion - stromek za lampionem. Bohouš mě ale poučil, že ta přístavba u domku v mapě nebyla, resp. že byl domek teda špatně zmapovaný..? no mě to utvrdilo v Z. brala jsem vnější roh té přístavby myslím (ale už nevím jistě, ta myšlenka jestli se do šedýho domku v mapě počítá jasně viditelná přístavba k základní stavbě mi hlavou proběhla).

ko 9 - tam jsem strávila fakt hodně času - zdálo se mi, že mi nesedí záměrná linie z mapy v reálu (podél zdi toho domečku), dlouho jsem se tam hádala sama se sebou, jestli je to reálný Z, ale když jsem pak hlavu k tomu domku přilepila, tak už mi to sedlo.

ko 12 - mě to přišlo vcelku jasný, při pohledu na výsledky si ale říkám, jak moc mimo ten můj pohled je.. tu cestu přetínal takový zářez údolíčka, úzkého, podle mapy měl být lampion od toho údolí dvakrát blíž, než bylo od rozhodovacího stanoviště k údolí (víte co myslím?). V reálu ale byl viditelně ještě dál než blíž (nebo minimálně podobně daleko), takže jsem tam o Z byla přesvědčená víceméně hned. U 13 jsem strávila teda podstatně víc času.

ko 14 - asi neumím krokovat. fakt mi to vycházelo na Z.

park jsem pohnojila, teda kromě té kupy hnoje :-) byla jsem už nějak pod vlivem stresu, 18 pěkná, ale nedala jsem si čas to víc řešit a hledat tam ty vodítka, druhou studnu jsem neviděla a její pozici blbě odhadla, a 20 jsem nevěděla kudy na ni. Teď už aspoň tuším...

i přes ty zbytečné chyby na dvojce a desítce se mi to ale fakt líbilo!
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 03. říj. 2011 - 07:43
Předmět: re: re: Potštejn
pavela napsal:
Jen jsem se znovu ujistil v popisech kontrol, že kosočtvereček znamená open land, takže se mi popis K 17 zdá OK.


Ja jsem v popisech K17 kosoctverecek nemela. Kosoctverecek byl u K4, u K17 jsem mela vykousnuty kosoctverecek, coz je roh vysokeho lesa. Jelikoz mne se take tyto dve znacky hrozne pletou, tak kdyby u ctyrky byl taky roh lesa, tak si toho mozna ani nevsimnu, takto jsem byla hodne zmatena.
Autor: pavela
Vloženo: 01. říj. 2011 - 10:08
Předmět: re: Potštejn
Jen jsem se znovu ujistil v popisech kontrol, že kosočtvereček znamená open land, takže se mi popis K 17 zdá OK.

K 10 jsem řešil jako spojnici středu mostku se stromem a vyšlo mi špatné řešení. Ale při tom nahuštění lampionů a krátkých vzdálenostech to bylo dost o štěstí vybrat si mezi C a E.
Autor: LiborForst
Vloženo: 01. říj. 2011 - 12:23
Předmět: re: Potštejn
LiborForst napsal:
Časovky: Trojku doteď nechápu...


Už jo. Střed kolečka nebyl u druhýho, ale u třetího zleva. Zaplaťpánbu, že jsem aspoň namečoval ty objekty dobře, když už neumím počítat do tří...

LiborForst napsal:
Osmička: Mám krapet problém s tím, zda jde mít v popisu "mezi stromy", když to druhý není objekt strom, ale objekt hustník...


Bodejť by jo, když ten druhej strom vidim až v Solutions. Tady při mně zase stálo štěstí, že mi ta linie neseděla i tak. IMHO ten lampion byl blíž cestě, než je to v Solutions.
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 30. zář. 2011 - 11:59
Předmět: re: Potštejn
Souhlasím s Liborovým komentářem a tak přidávám jen pár svých poznámek. To je u nás velmi vzácná situace, my se většinou po trailu v Čechách dost hádáme. Řekla bych, že je to taky částečně pochvala pro pořadatele, že kontroly nebyly až tak sporné.
Časovky: Můj problém byl, že jsem nedokázala opustit myšlenku, že ten bílý les na mapě je křoví nalevo ode mne. Ač jsem ve svých úvahách několikrát došla ke sporu s tímto předpokladem, vždy jsem při novém pokusu o přiřazení objektů začala tím, že bílý flek je vlevo ode mne. Nechci se vymlouvat na Roberta, ale při řešení jedničky jsem se nechala vycukat jeho ohlášením uběhlé půlminuty a vypálila rychle "nějaké" řešení v čase 39. Dvojku jsem pak napálila vzhledem blbě určené jedničce. U trojky mi konečně sepnulo a měla jsem jen trochu problém podruhé ohlásit B. Musím pochválit stavitele za správnou volbu pořadí časovek, kdybych třetí časovku řešila jako prvni, tak věřím, že by se mi všechny tři jevily řádově snazší.
8.k - Já jsem taky pořádně nevymyslela, mezi kterými objekty měla kontrola stát. Na rozdíl od Libora si nemyslím, že to mělo být mezi stromem a hustníkem, ale skutečně mezi dvěma stromy. Ten druhý strom byl zelena tečka uvnitř hustníku. Ale jistá si tím nejsem ani teď. Kontrolu jsem řešila tak, že střed kolečka měl být kousek od hranice hustníku, ale lampion stál od něj dost daleko. Zajímal by mě komentář stavitele, které "mezi" to vlastně bylo.
9.k - Stejně jako Liborovi mi na první pohled připadalo, že kontrola nesedí s linii brodu, ale pak jsem si uvědomila, že linie posledního baráku, u kterého stojím, je trochu křivá a že to můj dojem zkresluje. Začala jsem proto kontrolovat jiná vodítka. Našla jsem si roh srázku, tam co srázek začínal tvořit oblouk. Myslím si, že to místo bylo dobře zřejmé a vzdálenost vůči němu rozhodně neseděla. Pak jsem si sešla až k vodě a zkontrolovala pozici vůči zdi nahoře nad svahem a také to moc nesedělo i když to už mi tak výrazné nepřipadalo. Hrozně dlouho jsem váhala. Nakonec mi špatná vzdálenost od rohu srázku připadala nejprůkaznější a zvolila Z.
10.-11.k Zde jsem nadávala skoro nahlas. Naštěstí po zkušenosti z třetí etapy v Lignanu, kde jsem celou trasu prošla s lupou a bez ní bych byla ztracená, jsem zařadila lupu mezi svou standardní výbavu na trail. I s lupou jsem měla krutý problém v mapě něco vidět. Trail holt není sport pro zrakově hendikepované.
12.-13.k Z mapy mi vyšlo, že 13.k musí být od stanoviště dál než 12.k a v terénu to bylo obráceně. Jedna z nich musela být Z. Jenže jsem se nedokázala rozhodnout která a tak jsem raději nedala žádné Z, než abych vybrala špatně a pak měla dvě chyby. Chvíli jsem zvažovala i možnost dát dvě Z:-)
15.k Ohyby plotu jsem na rozdíl od Libora neviděla. Musela jsem se o hodně vrátit, až do místa, kde ohyb u lampionu C byl kolmo na cestu v místě, kde jsem stála, pak jsem ho teprve viděla. Bylo jasné, který ohyb to je. Správná pozice měla být 10m od něj, ale lampion B byl 5 polí plotu od něj. Jedno pole bylo rozhodně delší než dva metry. Moc pěkná kontrola. Mně připadala nejhezčí z celého závodu.
17.k Kolečkem se záměrným křížem jsem si určila střed kolečka na mapě a v duchu si opravila popisek ze značky "vysoký les" na "louka". Nesouhlasím s Bohoušem ohledně větví. Já jsem také zkoumala větve a ukazovaly mi na A. Záměrné linie od jihu mi to pak potvrdily.
19.k Na rozdíl od Libora jsem bez problémů viděla i tu druhou studnu. Je pravda, že jsem nedokázala vidět obě studny zároveň v linii, ale pomohly další objekty, kterých bylo v terénu dost.
Autor: Bohous
Vloženo: 30. zář. 2011 - 07:10
Předmět: re: Potštejn
Tak jelikož jsem byl úspěšný, tak bych se měl podělit o své pocity:

TK: Totální zmatek. Před zadáním jsem si nabral směry na busole. Doteď nechápu. Díval jsem se na ni ještě několikrát, protože na první i druhé časovce mi pokaždé dobře vyšel objekt, ale neseděla strana (30 a 50s). U třetí jsem už stranu neřešil (4s). Asi jsem měl někde něco magnetického, jinak to nechápu. Mimochodem, kvůli tomu, že mi neseděla strana objektu na časovce, jsem už letos zkazil např TK2 na WTOCD1, takže s tím budu muset něco udělat.
Dále jsem se zasekl u 5. Kde je ten chyták? Ohyb plotu místo srázku? Nebo jiný ohyb? ... Na nic jsem nepřišel a tři minuty vniveč.
6 - Vrátil jsem se na druhou stranu a podíval se, zda ten lampion, který mi vyšel od konce lávky směrově, je opravdu v potoce. Více jsem neřešil.
17 - protože Lešťa obvykle docela pěkně mapuje koruny, tak jsem zacílil dobře a z pohledu od Z se jen ujistil. Také jsem ji chvíli zkoumal ze S od silnice. Takže mě by nevadila, až na ten špatný piktogram.
20 - našel jsem si průsečík dvou spojnic hustníčkostromeček a strom či druhý hustník.
19 - zůstala na závěr, času jsem měl dost, sil také, a tak jsem si ji vychutnával déle než ostatní, chtělo by se mi dát ještě nějaké Z, ale tady to všechno tak pěkně sedělo...
... no jo, také že jsem udělal tři Z chyby - za 8 a 15 se moc stydím, 12 jsem zvažoval, ale nakonec nedal. Při té příležitosti bych se chtěl zeptat do pléna, jak je to s osou jednovrstevnicového údolíčka či nosu tam, kde jde jedna strana prudce a druhá pozvolna. Osa je potom někde ve svahu a to je takové dosti divné. Nebo špatně chápu pojem "osa"?
Autor: LiborForst
Vloženo: 29. zář. 2011 - 05:42
Předmět: Potštejn
Ach jo, tak zas holt já...

Upřímně jsem nechápal, jak na tý návsi chtěj postavit závod. A taxem byl zvědav...

Časovky: Nikdo nemá extrémně rychlý časy, takže můj pocit, že byly velmi těžký, je asi obecný.
U jedničky mě opět zradil syndrom Zetek z La Feclaz. Myslím, že jsem odpověď měl už tak v polovině času, ale furt jsem dumal, proč nevidím ten podlouhlý hustník, co tam měl bejt, ale jen jeden zerav. Byly tam totiž dva, ale šikovně zvolenému místu pro židli ten druhej nebyl vidět.
Trojku doteď nechápu, šel jsem na to úplně špatně a snažil se dopočítat ty čtyři flíčky. Ten pravej byl zřejmě to, co já už považoval za součást většího hustníku vpravo, ale připadá mi, že to tam moc nesedělo vzdáleností. Proto jsem usoudil, že naopak ten nejlevější flíček už je ten středně velkej stromek nalevo a tím mi fleky vyšly o jeden posunutý.

O jedničce nemůžu říct nic. Přehlédl jsem její stanoviště, zarazil se u dvojky, chvíli jsem nechápal, paxem se aspoň pokusil určit, co je A a B, co stojí na správný straně plotu, ale furt jen tak z nedostatku jiné lepší činnosti, protože jsem furt neměl to stanoviště. Když jsem ho konečně zahlédl, došel jsem k němu, zdetekoval paralaxu a už bez dalšího přemejšlení razil. Když jsem přišel ke dvojce znovu, došlo mi, že jsem vůbec u jedničky nestihl kouknout na vzdálenost, a bylo mi jasné, že tam mám chybu, protože já jako stavitel bych tam taky Zetko v týhle chvíli prásknul.

Dvojka vzdáleností seděla a strana plotu byla poměrně jasná. Trojka byla taky jen o udržení pozornosti. U čtyřky jsem jen chvíli dumal, zda by neměla být víc napravo, ale rychle jsem myšlenku zahnal. Pětka jasná.

Zato u šestky jsem ztratil veškerý doposud získaný náskok proti časovému plánu, protože mi z mnoha pohledů vycházela správná pozice o něco víc doprava. Mikrohustníček před potokem byl od středu vzdálen o takovou vzdálenost, že tam už mohl hrát roli vítr hýbající větvemi, takže nebylo moc čeho se chytit. Nakonec jsem uvěřil odhadu vzdálenosti od plotu.

U sedmičky šlo o to odlišit pomníček a kohoutek.

U osmičky mi linie zadní strom - lampion vycházela úplně mimo druhý strom. Mám krapet problém s tím, zda jde mít v popisu "mezi stromy", když to druhý není objekt strom, ale objekt hustník...

U devítky mi linie brodu (od středu mojí strany cesty k ústí pěšinky na druhé straně) signalizovala, že lampion je dost mimo, a vzdálenost od rohu skály (nebo aspoň toho, co jsem za něj považoval) to potvrdila. Něco bylo blbě.

Desítka a jedenáctka by si určitě po vzoru letošního O-Ringenu zasloužily dodatečný výřez ve zvětšeném měřítku. Takhle to byla mikrochirurgie, kdy ani vedení vrstevky tvořící údolíčko nešlo pořádně vyčíst. Nakonec u desítky asi převážil prostě pocit. Jedenáctka byla jasnější díky vzdálenosti v linii nosu.

Na dvanáctce a třináctce mě trochu zradila mapa. Dvanáctka mi od pohledu připadala daleko, ale žádný bod na cestičce nešel určit s takovou přesností, abych tomu odhadu vzdálenosti důvěřoval. Kolmou pěšinku jsem neviděl. Navíc se mi zdálo, že ty lampiony už nejsou v bílém lese, ale ve světle zeleném. Stočil jsem pohled na třináctku, chvíli stopoval možný průběh pěšinky resp. zářez údolíčka a vcelku s jistotou zvolil B. Jenomže ta kontrola měla být už přesně na hranici bílého lesa. A to teda rozhodně nebyla. Ale poloha na hranici bílého lesa rozhodně neseděla se zbytkem. Taxem se rozhodl, že se na bílej les musím tady úplně vykašlat, vrátil jsem se ke dvanáctce a zbaběle dal B, jelikož jsem si s odhadem vzdálenosti málo věřil. Paradoxně tedy nepřesnost mapy u 13 vedla k chybě na 12.

Čtrnáctka a patnáctka IMHO měly bejt prohozený. Stejně jsem si tý kontroly, já blbec nevšiml, nenamapoval už dávno dopředu a nakonec byl línej se tak vracet. Vzal jsem jen pár záměrnejch linií (s elektrickým sloupem resp. rohem baráku za cestou), tipnul si Zetko a nakonec jsem dokonce ty rohy plotu vykoukal. U patnáctky jsem samozřejmě krokoval, ale nakonec jsem se definitivně rozhodl podle záměrné linie s odbočkou elektrického vedení na louce. Zajímalo by mě, zda to vůbec stavitel viděl...

Šestnáctka na hnojišti v parku mi připadala malinko dál od kraje, než by se mi líbilo, ale považoval jsem to za toleranci.

Zato sedmnáctka byla IMHO blbě. Jednak byl blbě popis (les místo louky) a při nejlepším vědomí a svědomí se nemohu ztotožnit se Solution. Ze tří různých pohledů jsem postupně eliminoval jednotlivé lampiony a rozhodně ten "správný" vypadl jako první, zatímco mi zůstalo A, stejně jako polovině dalších...

Osmnáctka byla hezká, mým vodítkem byla neviditelná cestička nad srázkem, doplněná různými záměrnými liniemi (s barákem nad srázkem a stromy pod ním). Některé z těch linií teda úplně neseděly, ale to se holt v parku musí ignorovat.

Úlohy na "mezi" mezi viditelným a neviditelným objektem, jako 19, ty fak zbožňuju. Naštěstí už jsem nechtěl plýtvat časem, protože jsem si nepamatoval limit (a na popiskách nebyl!), a taxem nic moc nevymýšlel, polohu druhé studny odhadl, stejně tak jejich spojnici a polohu středu jsem tipnul podle polohy středu kolečka vůči hustníku.

A makal jsem na dvacítku, ze stejných důvodů jsem to moc dlouho neřešil. A mi připadalo moc vysoko, B docela dobře. Pro jistotu jsem zkusil odhadnout ještě průběh pokračování cestičky směrem doleva podle nějakého zeravu a i to mi spíše ukazovalo na B. Nejbližšímu hustníku jsem věřil nejméně, protože kolmou vzájemnou polohu na tuhle vzdálenost teda fak nedám.

Co říci závěrem? Jednak dík a obdiv pořadatelům, co z toho kousku terénu dokázali vyždímat, bylo to velmi příjemné překvapení. Jasně, že některé kontroly byly lacinější, ale byl to mj. popularizační závod a navíc dvacet pekelných ale korektních kontrol by tam asi nevymyslel nikdo. Škoda pár drobných zbytečných chybek, ale i tak určitě nejlepší závod, co jsem letos u nás šel.
Celkem příspěvků: 8 - Stránek (1): [1]