Všechny kategorie > Závody > Závody 2012 > Haná Orienteering Festival
Celkem příspěvků: 7 - Stránek (1): [1]
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 13. kvě. 2012 - 09:19
Předmět: re: re: Haná Orienteering Festival
Bohous napsal:
K7. Problém mezi kupkami - obě jsou bodové kupky, nerozhoduje tedy poloha mezi středy kupek, ale poloha mezi nejbližšími patami. Zvládnete někdo do obrázku dokreslit mísa těch nejbližších pat mezi ktrými je to správné umístění? A poradíte mi, jak se takové paty hledají?


Ty paty by me taky zajimaly.

Ale tuhle kontrolu jsem resila tak, ze jsem si rekla, ze Z to nebude a pak uz jsem postupovala vylucovaci metodou. Pro kazdou kontrolu (v uvahu pripadaly jen dve) jsem si rekla jak by musely kupky vypadat, kdyby dana kontrola byla ta spravna mezi a jedna z tech dvou variant byla vyrazne horsi.
Autor: Bohous
Vloženo: 13. kvě. 2012 - 02:32
Předmět: re: Haná Orienteering Festival
K7. Problém mezi kupkami - obě jsou bodové kupky, nerozhoduje tedy poloha mezi středy kupek, ale poloha mezi nejbližšími patami. Zvládnete někdo do obrázku dokreslit mísa těch nejbližších pat mezi ktrými je to správné umístění? A poradíte mi, jak se takové paty hledají?
Autor: Bohous
Vloženo: 08. kvě. 2012 - 09:51
Předmět: re: re: re: Haná Orienteering Festival
Pád byl způsobený tím, že jsem si ve snaze vidět co nejvíc zvedl vozík co to šlo - chtěl jsem od 12 zahlédnout ještě osmičku a s tím vysokým těžištěm jsem se točil, až mi kolo zapadlo do rigolu. Na tu výšku se stačí podívat do galerie. A vysoké těžiště = koleda o průšvih. Ten přešvihnutý limit jsem neřešil, protože Tomáš Sochor mě na startu ubezpečoval, že vzhledem k těžkému terénu se nějaká ta minuta řešit nebude. Moje a jen chyba, ale jsem rád, že když už jsem se zdržel, že jsem si závod užil beze stresu až do konce. Bez ohledu na nedobrý výsledek se mi to líbilo.
Autor: jana6151
Vloženo: 08. kvě. 2012 - 06:58
Předmět: re: re: Haná Orienteering Festival
on ten nový Bohoušův vozík není samosbírací?
Autor: LiborForst
Vloženo: 07. kvě. 2012 - 11:30
Předmět: re: Haná Orienteering Festival
Jarmila napsal:
fakt se podaří dvě časovky T3+4 udělat za jednu vteřinu?
Když seš fak dobrá jako třeba Martin Jullum nebo Bohouš, tak jo... :-)
Tomáš našel překlep. Omlouváme se Mirkovi, že přišel o diplom za třetí místo. Na druhé straně, já jsem navrhoval, aby se Bohoušovi snížila penalizace o jeden bod, protože se vysypal z vozejku a určitě jsme ho ty dvě minuty, co ho stály druhej bod, sbírali a nakládali zpátky - a pak by se Bohouš zase na bednu vrátil...
Autor: Jarmila
Vloženo: 07. kvě. 2012 - 08:16
Předmět: re: Haná Orienteering Festival
fakt se podaří dvě časovky T3+4 udělat za jednu vteřinu?
Autor: LiborForst
Vloženo: 06. kvě. 2012 - 10:40
Předmět: Haná Orienteering Festival
Začnu tentokrát já jako oponent...
A začnu oficiálně: Podaný protest proti umístění K11 byl zcela oprávněný. Byla to naše chyba s Tomášem, že jsme se spolehli jeden na druhého při kontrole umístění a nikdo si té paty nevšiml. Do značné míry to bylo zaviněno jinou chybičkou, a to tím, že se Tomáš s Brkem špatně domluvili a my jsme v deset večer zjistili, že máme sice hafo lampionů, ale nikoliv dost stojanů. Tím se celý plán roznosu dost fatálně narušil a tohle byl jeden z důsledků. Když se na to dívám zpětně, je skoro zázrak, že to byla jediná chyba roznosu (pominu-li to, že na náhradních stojanech blbě držely lampiony)...
Jiný protest podaný nebyl, z hlediska stavby a roznosu to tedy asi bylo v mezích normálu. Jinou kapitolou je mapa. Bohužel, vzali jsme na sebe s Tomášem tenhle úkol u vědomí toho, že pokud to rozumně jde, je třeba traily stavět i na vícedenních footovejch závodech, a to i za cenu horší mapy. Naneštěstí jsme si tady špatně pohlídali časovej plán, a tak to na fooťáky velkej efekt nemělo - i to je jedno z poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti...
Mapa prostě byla taková, jaká byla a ačkoliv jsme s Tomášem dělali revize, soustřeďovali jsme se především na bezprostřední okolí kontrol. A troufám si tvrdit, že v bezprostředním okolí kontrol jsme těch chyb neměli víc, než se najde na mapách profesionálních mapařů. Pochopitelně jsem neprověřoval záměrné linie s objekty v sousedním okrese, protože jsem přesvědčen, že ty kontroly, které byly na objektech zřetelně viditelných z cesty, měly dost průkaznějších vodítek k řešení. A co se týče mě samotného jako oponenta, na takovéhle zpřesnění mapy ležící 300km od domova bych musel skutečně obětovat řadu dní, což u oponenta není obvyklé. Schválně, kolik času strávili na jednotlivých závodech oponenti? Tipnu si, že nejvíc Lenka v Kozlech...
Konkrétní problémy, které považuju za svoje chyby:
1. Nezkontroloval jsem to, co jsem Tomovi říkal, že v tom parku je třeba se zbavit přehršle těch křížků, protože je ke stavbě nepoužijeme a budou tam jen tvořit nezkontrolovatelné záměrné linie. Měli jsme je vypráskat všechny.
2. Na kontrole č. 5 nám mapař udělal změnu v mapě (už po mojí návštěvě). Málo jsem na Toma tlačil, aby to důkladně skouknul. Když jsem kontrolu ráno stavěl, bylo mi jasné, že ta kupka by měla být v mapě aspoň o dva tři metry výš. Ale usoudil jsem, že tam v nejbližším okolí není nic, co by lépe vyhovovalo danému zobrazení v mapě a popisu, a nebyla to polohovka, ale objektovka, taxem to nechal být a věřil, že to lidi jako objektovku pochopí. BTW s tím také souvisí to, za co mi vynadala moje žena, že tam v SV části mělo být přerušené kolečko. V původní mapě tam problém nebyl, v nové mapě už jsem střihání koleček nezkontroloval.
3. Totéž platí o kontrole č.9. Tam jsem zase pro změnu ohýbal na poslední chvíli pomocnou vrstevku já, protože původní mapařova vrstevka byla úplně rovná. Naznačil jsem ohnutím vrstevky tvar té dolní polojámy a v mapě (bez koleček) se mi IMHO ten tvar docela povedl a vystihoval tvar v terénu. Bohužel, s kolečkem už jsem to nezkontroloval.
4. Ještě horší je to s kontrolou č.11. Tam jsem při svojí návštěvě terénu zjistil - stejně jako řada závodníků - že velká kupa u cesty není dobře zmapovaná. Tomáš i já jsme si to napsali do poznámek a já to dokonce upravil i v mapě. Ale když přišla nová revidovaná mapa od mapaře, už jsem zapomněl na tuto úpravu a do nové mapy jsem ji nepřenesl.
5. Na kontrole č.14 jsem při návštěvě terénu odpověděl stejně jako většina z vás B. Následně jsme všechno přeměřili a IMHO je tam mapa lokálně docela přesná. Bohužel jediné, co nesedí, je ta cesta. Pokusili jsme se ji naměřit, Tomáš si poznámky odnesl, ale já už jsem něměl jak (aniž bych si vzal další dva dny dovolené) zkontrolovat, jak moc opravená cesta sedí. Ještě pořád neseděla.
6. Na kontrole č.16 jsem si při první návštěvě terénu nevšiml, že kupka mezi oběma jámami je o cca dva metry posunutá mimo střed úsečky tvořené okraji jam. Při roznosu jsem to viděl, roztáhl jsem proto falešné lampiony dál od sebe, ale některé závodníky to přesto dostalo. Nicméně bych vám rád nabídl jako inspiraci metodu, kterou jsem při svém řešení při kontrolní návštěvě použil. Druhá jáma nebyla vidět. OK. Nemohu tedy vzít obě jámy a najít opticky střed. Ale... Mohu vzít jeden krajní bod úsečky (okraj té jámy, co vidět byla) a její střed (lampion B, který chci prověřit jako potenciální řešení) a tuto vzdálenost pomyslně přenesu od středu na druhou stranu, kde by měl být druhý krajní bod úsečky (okraj druhé jámy). Když jsem si tohle udělal, druhý bod vyšel na cestu, která tam vedla do lesa. Na ní rozhodně žádná jáma nebyla, nemluvě o tom, že jáma měla být jasně napravo od oné cesty a výrazně blíž kupce. Tím jsem lampion B vyloučil a pak už to nebylo těžké.
No vidím, že jsem to nedotáhl ani na těch sedm smrtelných hříchů. Naštěstí...
Chtěl bych moc poděkovat Tomovi, že se do toho nechal uvrtat a i se ženou a tchánem tomu věnovali obrovské množství času. Spolupracovalo se mi s ním dobře.
A vám, kterým se závod nelíbil - nu což, aspoň jste si vyzkoušeli, zda se dokážete na mapě, kde ne uplně všechno sedí, soustředit na věci, které pravděpodobně stavitel prověřil pečlivě, a vykašlat se na ty, které už tak pečlivě nejspíš nekontroloval. Odhaduju, že se při závodění ještě někdy s ne zcela přesně sedící mapou setkáte. A nejen u nás...
Celkem příspěvků: 7 - Stránek (1): [1]