Všechny kategorie > Závody > Závody 2013 > Dobruška Trail-O
Celkem příspěvků: 20 - Stránek (2): [1] 2
Autor: Jarmila
Vloženo: 25. říj. 2013 - 08:43
Předmět: re: re: Dobruška Trail-O
zdařilý, dík
Autor: DOB7801
Vloženo: 24. říj. 2013 - 01:04
Předmět: re: Dobruška Trail-O
Pokus o video z vlaku - 25->14:
http://youtu.be/TtpAGAmU7cQ
Autor: pa.kuo
Vloženo: 19. říj. 2013 - 07:44
Předmět: re: re: re: re: re: re: Dobruška Trail-O
janafi napsal:
pa.kuo napsal:
Podle mapového klíče je minimální výška hliněného srázku 1 m.

To jako fakt? Ja koukala do ISOM i ISSOM a ani v jednom u hlinenyho srazku vyska uvadena nebyla..? Ale nejsem mapar, je to tam schovany nekde jinde? Protoze u jinych objektu je to vetsinou popsany primo u toho symbolu a u srazku ne-e..?

Aha, vida vida. Já měl nejblíž po ruce draft změn v mapovém klíči ISOM a tam to je. Vůbec mě nenapadlo, že to v ISOM2007 není a že se tato převratná změna teprve chystá
Autor: pavela
Vloženo: 17. říj. 2013 - 10:05

K9 stejně jako Libor pohledem na rýhu od severu vidím vzdálenější lampion vpravo od rýhy - tedy B a bližší vlevo tedy A. Protože směrově od RS vycházelo 3x B a má být vlevo od rýhy, což nevidím, volím Z.
Jsem na sebe pyšný, že jsem prohlédl tuto Lešťovu chytačku. Bohužel jen do doby, než vidím solution.
Teď mě ještě napadá, když bylo dovoleno chodit po všech nezakázaných cestách, že se možná dalo ke kontrolu přiblížit po pěšince od JV?

U K12 moje srdce zajásalo, je tam jemná kresba roztrhaného hustníčku, tedy jemná mapařinka. Ze dvou pohledů se snažím identifikovat jednotlivé hustníčky, ty předsazené kousky vidím, A a C jsou jasně na okraji toho většího v pozadí a B by asi mělo být správné. Ale ze žádného úhlu nevidím mezeru mezi hustníky, navíc při pohledu od severu je B schováno za hustníkem, což by dle mapy nemělo být. Vzdálenost lampionů BC je dle mapy 2mm, ve skutečnosti odhaduji jen 5m tedy je to chytré Z. Po závodě vzdálenosti lampionů přeměřuji 5,5m. Podle solution jsem byl asi jediný, kdo takto uvažoval.

U K14 mě mátlo, že dle mapy boční rýha měla směřovat jen 1mm od křižovatky, tedy do místa mlíka. Ale nic takového tam nevidím. Jakýsi velmi málo patrný náznak rýhy šel od E, ale až do středu křižovatky. Takže E vylučuji a nakonec sázím na to, že jen u B je nějaký náznak, že by tam mohla odbočovat rýha, kterou ale od RS není jinak vidět. Naštěstí to vyšlo.

K ostatním kontrolám už moje řešení a názory tady padly, nebude je tedy opakovat. Jen malá připomínka tuším k Pakuovi, pomocná vrstevnice nemusí znamenat zlom terénu u K3, může jen vykreslovat tvar, který není zachycen základními vrstevnicemi. A v tomto plochém terénu při velké vzdálenosti mezi základními vrstevnicemi se to asi našlo.

Jinak obdivuji Lešťu, že se dal do stavby v takovém prázdném a na detaily chudém lese, naštěstí byl průhledný. Když porovnávám mapu Nora z roku 2011, tak ani obsah této závodní mapy nijak nedoplňoval, nezahušťoval, jen opravil pár oplocenek- hustníků a světlinek.

Autor: janafi
Vloženo: 17. říj. 2013 - 07:42
Předmět: re: re: re: re: re: Dobruška Trail-O
pa.kuo napsal:

To jako fakt? Ja koukala do ISOM i ISSOM a ani v jednom u hlinenyho srazku vyska uvadena nebyla..? Ale nejsem mapar, je to tam schovany nekde jinde? Protoze u jinych objektu je to vetsinou popsany primo u toho symbolu a u srazku ne-e..?
Autor: pa.kuo
Vloženo: 17. říj. 2013 - 12:48
Předmět: re: re: re: re: Dobruška Trail-O
Autor: Jarmila
Vloženo: 17. říj. 2013 - 07:59
K1:
já z toho vyvozuji: viděla jsem prakticky celé všechny tři lampiony i s nožičkami, Libor odkazuje na hloubku mapovatelné rýhy, takže pata byť i konec nebo co, by měla znamenat, že bych neměla vidět ani tu špejli, střihnout „Z“ a víc nešpekulovat, zkrátka v pravidlech by měla být popsána hliněná hrázka přesněji-téma pro „Trailové legislativce“;
vyvozuji správně?
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 16. říj. 2013 - 07:45
pavela napsal:

Časovky.
Pohledem do terénu nevidím vývrat, v mapě je kreslený 2mm! od hustníku na severu. Ve vzdálenosti 10m od něj je asi tak jen C. To Vám všem opravdu ta vzdálenost kupky (vývratu) od hustníku nevadila?

Já jsem se snažila v první chvíli namečovat porosty, jenomže mi to vůbec nešlo. Tak jsem si řekla, že jelikož se nehraje na Z, tak se na porosty vykašlu a vylučovací metodou si určím vývrat. Ještě jsem si znovu zkontrolovala, že v popiskách je prostý vývrat a lampion proto musí být na jeho vrcholu.
Zbylé úlohy jsem řešila výhradně pomocí polohy vůči vývratu. Na druhé jsem udělala tu chybu, že jsem vyřkla odpověď dříve, než jsem vzala v úvahu vzdálenost od cesty, což mi došlo okamžitě po vyslovení písmene.
Kdyby byl vývrat jinde, než jsem si myslela, tak bych měla špatně všechno.
Porostům jsem vůbec nerozuměla a proto mi nevadila vzdálenost hustník-vývrat.
Vloženo: 16. říj. 2013 - 12:51
pa.kuo napsal:

13: A-B s třemi lampiony? WTF? Pohled od RS - aha. Ale proč je sakra střed kroužku na středu objektu a popis roh? WTF2? Vtipnou úlohu mi trochu kazí, že WTF2 nemizí z hlavy tak rychle jako WTF1.

Domeček byl nakreslený bodovou značkou, nebyl v měřítku.U bodových značek se kolečko centruje na střed značky.
Vloženo: 16. říj. 2013 - 12:36
K16: Připadá mi, že vidím světliny před oběma lampiony. Snažím se o azimut od křižovatky na rohu paseky, ale jejich vzájemný úhel je příliš malý - nepoužitelné. Vzdálenost od paseky neodhadnu na takovou dálku s dostatečnou přesností - nepoužitelné. Připadá mi, že lampion B je o kousek dál od cesty než A. Na velké pasece je oplocenka jejíž hranice by měla být v úrovni kontroly. Vracím se po cestě zpátky, zda bych nevykoukala postavení lampionů vůči oplocence. Kousek za zatáčkou přestávám lampiony vidět a vracet se až na cestu za domečkem nemám čas. Za zatáčkou mi připadá, že skutečně lampion A sedí lépe v linii oplocenky. Cestou zpátky k RS se snažím postavit na cestě přesně do osy jednotlivých myšlených světlinek u lampionů. U lampionu A mi připadá světlinka výraznější. Volím A, ale rozhodnutí stojí jen na pocitech, jistota vůbec žádná. Měla jsem kliku, trefila jsem se.

K17: Od RS kouknu do lesa. Je jasné, že musím za roh. Řešení odkládám na později.

K18+19: Azimut Od rozhraní zeleného šrafu na pasece podél cesty poblíž RS vylučuje lampiony A a B. Snažím se vykoukat něco v okolí lampionů . Zdá se mi (v rozporu se solution), že C je nejdál od cesty a že za ním vidím už rozhraní zeleného šrafu. D se jeví nejblíž k cestě a E někde mezi nimi. Hledám lepší místo na rozlišení těchto lampionů C-D azimutem. Našla jsem zřetelnou jámu na druhé straně cesty. Azimut od ní ukazuje na D. Ještě pro jistotu kontroluji polohu jámy, abych zase neměřila azimut od něčeho co nesedí. Od jámy není vidět na lampion E. Pobíhám několikrát tam a zpět po cestě mezi jámou a RS, abych si našla a udržela v oku správný strom blízko lampionu E. Nakonec jsem nějaký azimut naměřila, moc mu nevěřím, nicméně E jako řešení K19 nerozporuje. Ještě pohledem kontroluji vzájemnou polohu E a D jako kandidáty na řešení.
Hrůza, utratila jsem zase daleko víc času, než kolik mám příděl na dvě kontroly a to se ještě chci jít podívat za roh, než se definitivně rozhodnu. Vracím se k RS a na kraj mapy si načrtávám polohu lampionů, jak se jeví přiřazení písmen, abych mohla orazit za rohem a nemusela se vracet na RS. Ve takovémhle stresu, bych si to nepamatovala.

K17-K21
Pádím za roh, K17 zatím úplně vynechávám. Z křižovatky si prohlížím K20. Těsně před plotem vidím jeden lampion, počítám pole plotu a ověřuji jeho polohu, vyhovuje, je to on. Z popisků vidím, že mají být dva, druhý nevidím. Hledám rozhodovací stanoviště. Jsem ve stresu a nevidím ho. Jdu řešit K21. Naštěstí snadná rychlá kontrola. Rychle orazit, ale kde je RS!!! Přece tady musí být! Nevidím ho. Šílená situace. Do konce limitu necelých 20 minut, mám rozpracováno 5 kontrol najednou a další tři jsem ještě ani neviděla. To nemůže dopadnout dobře. Jdu se podívat do průseku s K18. jsou v něm dva lampiony. Ale které to jsou? Odhaduji, že ten dál je některý z vyloučené dvojice AB, vzdálenost tomu odpovídá. Průsek je zřejmě mapovaný kratší než se jeví podle rozestupu mezi stromy. Ten bližší lampion by ale mohl být libovolný z trojice CDE. Nemám čas ani nápad jak je rozlišit. Azimut ukázal na D, tak budu věřit, že to je D. Z by tady bylo hooodně drsné. Ještě se snažím vpravo od průseku vykoukat E. Lampion není vidět a najdu si i místečko, kde by zhruba mohlo být E schované a já tam odsud nevidím. Konečně razím - K18D a K19E.
Otočím se očima mířím ke dvacítce. Vidím dva lampiony těsně vedle sebe. To není možný, vždyť tam byl jen jeden. Už vidím i rozhodovací stanoviště. Na stojanu je číslo 20 i 21. Hurá! Razím K21A. Jenže co s tou K20? Je mi jasné, že z křižovatky jsou lampiony přesně v zákrytu, takže by mohly být před plotem oba. Letím na křižovatku, snažím se různě vyklánět do stran, abych aspoň zahlídla zadní lampion. Ne, z křižovatky vidím pouze jeden. Už se chci vrátit zpět k RS, ale v tu chvíli si uvědomím, že kůl plotu, vidím vlevo od lampionů a na RS, jsem tentýž viděla mezi lampiony. Z toho je jasné, že jeden lampion je před plotem a druhý za plotem. Razím rovnou B a spěchám hledat rýhy vedoucí ke K17. Dlouhá rýha je za příliš hustým hustníkem, tak aspoň tu krátkou. Nemám vůbec čas, takže rychle určuji konec hustníčků vpravo od cesty a hledám rýhu. Nevidím ani lampiony. Vzdávám to. Vracím se na RS K17. Lampiony se mi jeví v lajně, mám i pocit že sedí v nějaké rýze, poloha odpovídá rohu velké paseky poblíž. Zetko to asi nebude. Lampiony jsou blizoučko u sebe, evidentně není lehké určit který a já nemám čas. Tuhle kontrolu musím obětovat. Namátkově razím A a odbíhám.

K22: Za křižovatkou zpomaluji a studuji okolí K22. Při příchodu ke kontrole mám pocit, že všechny lampiony jsou v okolí světliny ještě před rýhou blíž k cestě než je pozice K22. Kéž by to bylo zase jedno jednoduché Z. Pokračuji najít rýhu. Rýha je jasná a bohužel lampiony si v ní pěkně trůní. Kontrola má být poměrně daleko od cesty - na hlubší úvahy nemám čas, razím nejvzdálenější kontrolu. Mít víc času, snad bych na to Z také nakonec přišla.

K23: Bleskový pohled do rýhy, jsou tam obě kontroly. Vidím i rozhraní. A stojí mimo rozhraní, takže B. Vůbec se nesnažím cokoliv dalšího kontrolovat. Zase jedna haluz.

K24: Jsem natolik vyklepaná, že v první chvíli nevidím vůbec žádné lampiony, protože koukám jinam. Sláva vidím stojan RS. Pomocí rozhraní si jednoznačně vybírám kandidáta na řešení. Ještě tryskem oběhnout za roh zkontrolovat rýhu. Doběhla jsem pouze do poloviny pěšiny a bylo vidět lampiony nasázené ještě před úrovní plotu. Otáčím se na podpatku, za běhu razím Z a brzdím u Zorky se stopkami. Dorazila jsem v poslední minutě:-o

V cíli čekal Libor, rozhodnutý podat protest na K17 a K18, takže jsem si cestou zpátky v klidu znovu řešila K18 a K17.
Libor mi ukázal místo odkud byla vidět boční rýha s lampiony od K17. Dva lampiony v rýze a jeden napravo od rýhy. Ten napravo evidentně nebyl nejdál. Takže z tohoto pohledu bylo jedině C kandidátem na řešení. Jelikož se po trati ještě pohybovali závodníci, tak jsme nemohli do terénu ke kontrolám, nicméně všemožné přeměřování mě utvrdilo v názoru, že průsek u K18 byl v mapě kratší i když ve skutečnosti možná sahal až k K18B.
Celkem příspěvků: 20 - Stránek (2): [1] 2