Celkem příspěvků: 11 - Stránek (2): [1] 2
Autor: pavela
Vloženo: 05. bře. 2013 - 09:29
Předmět: re: Opava
V diskusi už jste probrali dokonale všechny kontroly, nemám k tomu co zajímavého dodat. Tak alespoň toto:
Chtěl bych ještě upozornit na dva originální nápady, které stojí za následování:
1 - hromadný start, který byl umožněn prvními osmi kontrolami typu A-Z. tedy bez rozhodovacích stanovišť. I při hromadném startu tedy nehrozilo, že by se závodníci tlačili kolem rozhodovacího stanoviště a pole se zde pohodlně roztrhalo. Dále návaly už nebyly.
2 - to, že oba závody byly zařazeny mezi Zimní ligu MS oblasti přilákalo na start i řadu těch, kteří si to zkusili poprvé a snad ne naposledy. Kde jsme u nás viděli 50-60 startujících na trailu?
Tento nápad zkusím u nás protlačit do příštího ročníku Zimní ligy. Zimní (předjarní) termín má mj. výhodu i v dokonale průhledných porostech, což umožní postavit trail i v křovinách a podrostech.
Jen vozíčkáři asi budou mrznout.
Autor: janafi
Vloženo: 05. bře. 2013 - 07:23
Předmět: re: re: re: re: Opava
LenkaForstova napsal:
LiborForst napsal:

Časovky: IMHO docela dobré, hlavně skladbou. Po dvou triviálních přišlo trochu peklo. Kromě úchylný Jany K. maj všichni, co dali třetí pod devět, chybu. Tady bylo třeba sundat nohu s plynu.

Nemyslím si, že Jana K. je úchylná, ale že je na ní vidět zimní trénink u počítače. Právě na časovky se u počítače dobře trénuje. Proto apeluji na všechny pořadatele, aby pořizovaly fotodokumentaci ze svých závodů, aby bylo na čem trénovat!

úchylná neúchylná, musím potvrdit, že ten zimní pc trénink je znát. Podepisuji apel :-)
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 05. bře. 2013 - 03:27
Předmět: re: re: re: Opava
LiborForst napsal:

Časovky: IMHO docela dobré, hlavně skladbou. Po dvou triviálních přišlo trochu peklo. Kromě úchylný Jany K. maj všichni, co dali třetí pod devět, chybu. Tady bylo třeba sundat nohu s plynu.

Nemyslím si, že Jana K. je úchylná, ale že je na ní vidět zimní trénink u počítače. Právě na časovky se u počítače dobře trénuje. Proto apeluji na všechny pořadatele, aby pořizovaly fotodokumentaci ze svých závodů, aby bylo na čem trénovat!
Autor: LiborForst
Vloženo: 05. bře. 2013 - 03:07
Předmět: re: re: Opava
K1:
LenkaForstova napsal:
Ještě jsem nevěděla, jak moc můžu mapě věřit a tak jsem jí možná zbytečně mnohonásobně prověřovala

Já šel nejdřív druhou půlku, takže jsem už o mapě věděl své, ale přesto jsem to dost proměřoval a ukecával se, že ten kousek, o kterej bych to dal vejš, je zanedbatelnej.

K2:
janafi napsal:
Pro mě jsou tyhle úkoly fakt těžké, rozlišit v tomhle úhlu S a SZ - já jsem se tam přesvědčila, že stojí na sever. blbě.

Tady se IMHO dalo postavit přesně do správné linie přes pomyslný střed betónu... Spíš jsem dumal nad vzdáleností od něj.

K3: Až na padlej stojan...
BTW ve Švédsku mi ukazovali dobrou fintu - zapíchnout stojan do tvárnice resp. pórovitý obvodový cihly... U nás v paneláku běžnej sortiment...

K4-8: Jedno tělo a jedna duše s mojí drahou polovičkou.

K9: I zde souhlasím s Lenkou. Když jsem se tam šel po závodě podívat, pochopil jsem, že jsem asi v závěrečné fázi rozhodování pod tlakem Bertíka, kterej toho měl za více než hodinu už plný zuby, přehlédl, že stojan je sice asi správně proti schodům, ale proti blbejm (což jsem napoprvé sice zaregistroval, ale zapomněl). Chvilka nepozornosti se vymstila.

K10: Řešil jsem nejdřív jedenáctku a od ní jsem jen zkontroloval, že strana hustníku sedí. Už už jsem to cvakal, abych vyrazil za Bertíkem, ale pak mě něco osvítilo a na rozdíl od Jany jsem kouknul i na polohu hustníku. Ještě, že to bylo mimo o tolik...
LenkaForstova napsal:
U téhle kontroly jsem si přesně vzpomněla na 10. kontrolu druhého dne letošního MS. Pro mě triviální kontrola, protože jsem si všimla správného detailu ve správný okamžik, ale na její trivialitu se nachytalo několik závodníků světové špičky.

Impertinenci ignoruju a budu se tvářit, že si myslím, že v závěru hovořila moje žena o mně.

K11:
LenkaForstova napsal:
Hned z mapy mě napadlo zkusit najít proluku mezi bílými fleky. Stačilo se jen dostatečně vrátit po cestě a bylo to bez diskuse.

Já jsem při příchodu jen mrknul na popis - "Skupina stromů", takže prostředek, a tam to je. Naštestí jsem pak ještě mrknul do mapy a přehodnotil to. No, formálně je ta kontrola asi proti pravidlům, protože by tam správně měl být popis "Severní skupina stromů", jenže to by se nachytalo míň lidí. Jako IOF Adviser to pro českej závod vidím mírně za hranicí férovosti, jako závodník to beru jako výbornej trénink odolnosti.

K12-14: I zde do puntíku souhlasím s Lenkou. BTW akorát jsem dvanáctku cvakal až u čtrnáctky.

K15: První dojem byl opačnej, maličko mi tu neseděla hranice lesa, ale po chvíli jsem neměl pochyby.

K16: To byla poslední kontrola, než jsem vyrazil k jedničce a celou jsem ji řešil podle popisku k patnáctce. Sice jsem byl krapet zmatenej, ale poloha seděla dobře.

K17: Skoro průchozí kontrola, zkušení neváhali, ale začátečníci chybovali. A přitom to byl "orienťák", žádná technická finta. Výborná kontrola na tento typ závodu. Chybující soudnej amatér si řekne, že to byla jen jeho chyba, jako když ve skalách naběhne do blbýho půlezu...

K18: Já jsem to šel od jednadvacítky a vlastně už skoro od ní bylo jasný, že kontroly stojej "v jinym lese".
Na druhé straně stála skupinka začátečníků a rozebírala polohu těch třech falešnejch lampionů. Připadal jsem si jako Sandra Bullock ve filmu Net, jak shovívavě kouká v závěru na ty ajťáky, co na výstavě zmateně pobíhaj kolem toho zavirovanýho počítače...

K19: Řešil jsem to z mostku, ohyb, vzdálenost i hustníky napravo seděly. Bertíku! Pojď cvaknout!

K20: Popisy nebyly košer, ale z polohy středu si člověk domyslel, co se po něm asi chce.
BTW tady jsem zavdal (už podruhé) příčinu ke své diskvalifikaci. Vede-li trať kolem dědského hřiště, jež je zakázaným prostorem, a jdete-li s dítětem, jako je Bertík, je diskvalifikace ložená...

K21: První dojem byl opět úplně opačnej a dlouho mi trvalo, než jsem si našel dost argumentů a přes Zetko došel až ke správnému řešení.

K22: To byla moje první kontrola, trochu jsem se srovnával s mapou, připadalo mi, že vzdálenosti nesedí úplně dobře, ale nakonec jsem se podle proutí ukecal.

K23: Všechny lampiony mi ležely, takže jsem je chvíli hledal a hlavně pak přemýšlel, odkud kam kterej spadnul. Opět jsem si nebyl jist porosty (hledal jsem hranici bílého lesa), mečováním stromů (hledal jsem ňáký linie), ale nakonec jsem se ukecal, cvaknul to a šel jsem se pokusit ty stojany postavit. To teda vůbec nešlo, ale za chvíli přiběhla Jana, a tak jsem jí to přenechal.

K24: Při pozorném mečování se to dalo bez problémů.

K25: Tady mě naopak dost zmátl mapovanej strom/keř mezi cestou a bílým flekem, co se s nim dělalo "mezi". V terénu nebyl a já jsem začal zmatkovat, jestli to není jeden ze stromů tý skupiny. Naštěstí to nesedělo, ale ta zelená tečka tam bejt neměla...

LenkaForstova napsal:
Ještě považuji za důležité zdůraznit, že si nemyslím, že kontroly s obtížností 1 jsou natolik školácké, že by snad nepatřily do elitní tratě ČP. Rozhodně tam patří. Obtížnost je velmi individuální, ale i objektivně jednoduché kontroly mají svůj nezastupitelný účel.

Podepisuju.
Vloženo: 05. bře. 2013 - 01:37
LenkaForstova napsal:

Tohle vůbec nebyl stejný případ jako 10. V terénu na bezlistnatém hustníku nebyl dobře vidět rozdíl mezi tmavě zeleným a světle zeleným flekem. Takže se řešila pozice lampionu na zeleném "soufleší". Byl to vlastně poziční problém a proto pro mě těžky.

Leni, pro mě to byl stejný problém - byly tam dva tmavě zelený a já byla přesvědčená, že koukám na ten správný tm. zelený flek. Resp. pod něj. :-) Moc jsem tam neřešila okolí, trochu jsem to mečování odflákla..
Vloženo: 05. bře. 2013 - 01:19
LenkaForstova napsal:

Jsi si jistá, že tě nedostala právě paralaxa? Já jsem "díky" Bertíkovi také řešila střed od 15 (i když z druhé strany by to možná bylo lepší) a měla jsem velký problém udržet pohledem správný lampion při návratu k rozhodujícímu stanovišti.

Bohužel jsem. Od patnáctky jsem chtěla ten úplně vpravo.
Vloženo: 05. bře. 2013 - 11:00
Předmět: re: re: Opava
janafi napsal:

8-4 tady jsem polevila v soustředění.. to co se snažím aplikovat všude a furt jako první, tedy zda koukám na to na co mám koukat - jsem tady úplně vynechala a řešila jsem jen postavení lampionů kolem hustníku. Bohužel jsem pominula právě ten fakt, že to nebyl správný objekt... Stejný problém jsem měla na 10. Dobrá škola :-)

Tohle vůbec nebyl stejný případ jako 10. V terénu na bezlistnatém hustníku nebyl dobře vidět rozdíl mezi tmavě zeleným a světle zeleným flekem. Takže se řešila pozice lampionu na zeleném "soufleší". Byl to vlastně poziční problém a proto pro mě těžky.

janafi napsal:

14-3 způsob řešení mi je jasný, jen mi není jasné, proč jsem netrefila správné písmeno.. (a paralaxou to nebylo, řešila jsem to od 15, věděla jsem, který lampion chci orazit), moc si tuhle kontrolu nepamatuju. V první chvíli jsem si jen nebyla jistá, které dva stromy mám řešit.

Jsi si jistá, že tě nedostala právě paralaxa? Já jsem "díky" Bertíkovi také řešila střed od 15 (i když z druhé strany by to možná bylo lepší) a měla jsem velký problém udržet pohledem správný lampion při návratu k rozhodujícímu stanovišti.

Vloženo: 05. bře. 2013 - 08:39
1-3 Jsem se poněkud rozkoukávala, po zimě, tak jsem to řešila trošku víc než by asi bylo nutné
2-3 Pro mě jsou tyhle úkoly fakt těžké, rozlišit v tomhle úhlu S a SZ - já jsem se tam přesvědčila, že stojí na sever. blbě.
3-2
4-3(4) bylo to daleko, pokud by neseděla na cestě, muselo by to na tu vzdálenost být hodně daleko. Takže jsem si jen ze dvou hodně různých směrů hledala záměrné linie a azimut, jeslti mi sedí.
5-1-2 souhlas s Lenkou
6-2
7-2 souhlas s Lenkou
8-4 tady jsem polevila v soustředění.. to co se snažím aplikovat všude a furt jako první, tedy zda koukám na to na co mám koukat - jsem tady úplně vynechala a řešila jsem jen postavení lampionů kolem hustníku. Bohužel jsem pominula právě ten fakt, že to nebyl správný objekt... Stejný problém jsem měla na 10. Dobrá škola :-)

9-4 Jedna z nejtěžších kontrol myslím. Odrazila jsem se od plotu, domků a schodů u nich (ty druhé vzdálenější jsem neobjevila, spíš tušila). Schody na druhé straně jsem sice našla, ale nějak mi tam chyběl výrazný strom u jejich paty. Takže jsem tohle vodítko, zejména když přes ten val nebyl vidět vůbec lampion, vypustila. A jsem vyloučila vzhledme k postavení k těm domkům vpravo. B - Z - pro Z podobně jako Lenka mi nepřišel žádný pádný argument, B mi vztahem k ostatním objektům v okolí odpovídalo. Umím si představit, že by ve Skotsku tady na tom postavili těsné Zetko... Byli to drsoni :-D

10-2 Triviální, pokud někdo nezapomněl na základní a první pravidlo, že... Pěkná.

11-3 Nehledala jsem jen proluku, řešila jsem i vzdálenost od cestičky.

12-1 Tahle mi přišla velmi jednoduchá, oba lampiony stály u kmenů. Jediný zaváhání jsem tu měla kvůli tomu blbýmu pravidlu loni na ME nebo MS? Kde se najednou udělala výjimka a vzrostlé stromy se mapovaly podle výšky větví od země.. Od té doby musím přemýšlet, jak je to standardně a jestli teda podle kmenů nebo podle větví..

13-2 Přiřadit stromy a bylo to.

14-3 způsob řešení mi je jasný, jen mi není jasné, proč jsem netrefila správné písmeno.. (a paralaxou to nebylo, řešila jsem to od 15, věděla jsem, který lampion chci orazit), moc si tuhle kontrolu nepamatuju. V první chvíli jsem si jen nebyla jistá, které dva stromy mám řešit.

15-2 pěkně se dal vysledovat tvar bílýho fleku, sedělo i ve vztahu ke stromům vedle toho.

16-2 "Trochu mě znejistil zelený puntík vpravo od stromu u cesty. V terénu nebyl ani zbyteček po nějakém keři nebo stromečku." - to mě občas taky mátlo :-)) v mapě něco bylo zmapované, ale v terénu jsem to nemohla najít.

17-2 Řešila jsem od informační cedule, nedělalo mi větší problém identifikovat jednotlivé hustníky.

18-1-2 Řešila jsem cestou od 17. Našla jsem si správné stromy a bylo jasno.

19-2 Dívala jsem se na ně nejprve z RS. Pak jsem je ale řešila ze stejného místa jako 17. Hlavním bodem byla pro mě linie info cedule - lampion (spíš tušený než viděný, ale podle rododendronů jsem věděla, kde stojí) - mostek.

20-2 Popisky mě mátly, ale vykašlala jsem se na ně a řešila jsem střed kolečka. Pak už to bylo jasné.

21-2

22-2 podobně jako 17 - nebyl vlastně moc problém ty hustníky identifikovat - i bez listí :-)

23-3-4 Došla jsem nejdřív ke kontrole (řešila jsem z hlavní cesty - na tu malou blíž jsem nelezla - začátek byl poněkud bahnitý a úzký), od pohledu mi přišlo, že vytipovaný správný lampion stojí ale moc blízko hustníkům a zvažovala jsem Z. Vrátila jsem se pak skoro k 22, vzdáleností cesta-srázek to ale sedělo, tak jsem dala spíš na vzdálenost než neolistěné hustníky, které se na tu vzdálenost a úhel pohledu hůř identifikovaly.

24-1 Správný strom svítil :-)

25-3 Kromě vzdálenosti a osy jsem se ještě odpichovala od stromků u protější cestičky, jestli mi vybraný lampion sedí i vzájemnou polohou k nim.

T1-2 byla mi víceméně jasná, jen jsem tam trávila možná zbytečně čas opětovným ověřením, že koukám správně
T2-2 s ověřováním jsem už netrávila tolik času..
T3-2 Obrovsky mi pomohlo před vlastním dojitím na stanoviště ujasnit si, kde budu mít S, až se usadím. Pak jsem si při poslouchání, kde mám který lampion (vidíte a-b-...) v hlavě ujasňovala, kde ty lampiony stojí, podle jejich postavení se dalo čekat, co v té časovce bude a jakmile jsem dostala mapu, jen jsem si přiřadila správný strom.
Vloženo: 05. bře. 2013 - 12:13
1-3 Ještě jsem nevěděla, jak moc můžu mapě věřit a tak jsem jí možná zbytečně mnohonásobně prověřovala
2-2
3-3
4-4 Trošku mi neseděl bílý les a pěšinu jsem spíš jen tušila, takže jsem se těžko rozhodovala, zda opravdu sedí na cestě
5-2 Přiřadit stromy nebylo těžké a pak už zřejmé Z
6-3
7-2 Beton byl jasná a návodná linie

8-5 Pro mě jednoznačně nejtěžší úloha závodu. Kontrola sice na první pohled byla moc blízko k pěšině, ale pěšina měla v terénu divný tvar a nevěřila jsem jí. Takže jsem se rozhodovala, co je vlastně levý okraj hustníku a co přesně je levý tmavě zelený flek. Nakonec jsem přeměřila délku hustníku a bylo mi jasné, že správná pozice je o kousek vedle, ale měla jsem pochybnosti o tom, zda je to dost vedle na Z.

9-4,5 Druhá nejtěžší kontrola. Těžké bylo rozhodování mezi B a Z. První nápad - určit kontrolu podle schodů na jihu se mi nedařilo. Z žádného místa jsem neviděla schody i lampion. Snažila jsem si najít pomocný strom, moc se mi to nevedlo a tak jsem se aspoň ujistila, že A je opravdu mimo hru. Začala jsem hledat schody na opačném břehu vody, ale vzájemná poloha B a vzdálenějších schodů nebyla vidět tak dobře, jak bych chtěla. Nakonec jsem si ještě zrekonstruovala zelený flek u kontroly a rozhodla se, že pro Z nemám jasný argument, takže dávám B.

10-1 Pro mě triviální, jelikož jsem došla doprostřed bílého fleku u 11.kontroly a podívala se na druhou stranu (tzn. na sever) a tam žádný lampion nebyl. Pak už jsem si jen cvičně přiřadila všechny okolní zelené fleky (pro jistotu). U téhle kontroly jsem si přesně vzpomněla na 10. kontrolu druhého dne letošního MS. Pro mě triviální kontrola, protože jsem si všimla správného detailu ve správný okamžik, ale na její trivialitu se nachytalo několik závodníků světové špičky.

11-2 Hned z mapy mě napadlo zkusit najít proluku mezi bílými fleky. Stačilo se jen dostatečně vrátit po cestě a bylo to bez diskuse.

12-2,5 Rozhodování - větve nebo kmeny? Vrátila jsem se na křižovatku před desátou kontrolu a z porovnání vzdáleností cesta-kontrola a kontrola-strom na východě, bylo jasno. Kontrola byla okatě natlačená ke kmenu stromu, možná kdyby byla o metr odstrčená od stromu, bylo by to pořád ještě výrazné Z, ale nachytalo by se více závodníků.

13-1,5 Už kvůli dvanáctce jsem se snažila přiřadit všechny stromy na louce. Což nebylo úplně jednoduché. Ale ten, kde měla být tato kontrola byl zrovna jasný.

14-3 Bylo třeba najít správné místo v ose spojnice stromů, aby šla naměřit polovina. Zkontrolovat spojnici problém nebyl.

15-2

16-2 Trochu mě znejistil zelený puntík vpravo od stromu u cesty. V terénu nebyl ani zbyteček po nějakém keři nebo stromečku.

17-2 Řešila jsem až od lampy severně od informační cedule a odtamtud bylo rozložení hustníků dobře vidět. Díky hustníkům bez listí byla kontrola zajímavá, na jaře už by tak pěkná nebyla.

18-1 Cestou na 17. jsem si všimla divného úhlu spojnice a cesty, takže pak už jsem jen pro kontrolu našla správné stromy. Trochu, ale jen malinko, mě znejistělo, že i spojnice správných stromů neměla správný azimut. Přiřazovala jsem si pro jistotu i všechny ostatní stromy, i když jsem v té době už chtěla pospíchat.

19-2 Řešila jsem ze stejného místa, jako 17. Z druhé strany podle hustníků bylo jasno. Zepředu už jsem jen zkontrolovala.

20-1 Sice trochu nejistota z popisků, ale bylo mi jasné jak to stavitel myslel.

21-2 Stavidlo a lavičky mi ukázaly správné řešení

22-2 Už jsem byla naučená, jak vypadají zelené fleky v zimě.

23-3 Řešila jsem od 22, abych byla co nejvíc na kolmo k lampionům. Kontrola byla na půl vzdálenosti cesta-srázek. Díky lampionu na srázku (chválím stavitele za něj) se polovina dala najít docela dobře. Navíc seděly i záměrné linie se stromy. Pak už jen kontrola z linie cesty.

24-1 Správný strom mi padl do oka hned. Pro jistotu jsem si došla ještě na most zkontrolovat situaci ze strany od potoka.

25-3 Už jsem věděla, že důležité jsou větve. Na cestě jsem si snadno přesně našla bod, abych byla v ose a mohla správně určit polovinu.

T1-1
T2-2
T3-3

Ještě považuji za důležité zdůraznit, že si nemyslím, že kontroly s obtížností 1 jsou natolik školácké, že by snad nepatřily do elitní tratě ČP. Rozhodně tam patří. Obtížnost je velmi individuální, ale i objektivně jednoduché kontroly mají svůj nezastupitelný účel.
Autor: pa.kuo
Vloženo: 04. bře. 2013 - 08:38
1-3
2-2
3-2
4-4
5-2
6-2
7-2
8-3
9-4