Všechny kategorie > Závody > Závody 2014 > GPS klasika
Celkem příspěvků: 6 - Stránek (1): [1]
Autor: JanoFu
Vloženo: 06. srp. 2014 - 10:56
Předmět: re: GPS klasika
Z klasiky si najviac pamätám na ten pocit neistoty, ktorý vo mne zostal z MS v Taliansku, keď som mal stále pred očami to metrové zetko. A tak som sa najprv len tak prechádzal a snažil som sa pochopiť staviteľa trate, aby som vedel identifikovať, kde už môžem tušiť zetká. Prvú kontrolu som cvakal až štvorku, keď bolo jasné, že má byť oveľa ďalej. Pri K5 som z mapy vykukal dvojitý oblúk prieseku, a že to má byť na tom zadnom. K6 zetko s ľahkým úsmevom. K7 odhaliť, že tá najbližšia kôpka nie je v mape. K8 napriek tomu, že by som priestor zampoval trochu inak, tak bolo jasné, že musí byť oveľa viac vľavo ako bolo áčko. Pri K9 som zmätený, ľavý moc vľavo, pravý lampión by ale mohol byť viac vľavo od tej svetlinky. OK, idem ďalej a ešte si to prejdem hlavou. Pri K10 si hovorím, že zetko to nebude a potom už jediná možnosť je A. K11, K12 a K13 si najprv všetko dobre premapujem a potom to už ide ľahko. Prichádza návrat ku K9 a nakoniec sám seba presvedčím, že to bude asi zetko, že predsa len by som to dal o 2 metre doľava od béčka, škoda mohol to byť plný zásah :-) Cestou späť riešim K3, keď nepoužívam zámerné línie, lebo mi moc nesedia a logicky vyberám A. Pri K2 som presvedčený že zráz je mapovaný aj za zrútenú časť, ale na druhej strane až za strom a stred mi pekne vychádza na správny lampión. Pri K1 mi je už jasné, to bude A nie Z. Druhá časť trate začína fajn. K14 riešim v podstate bez zastavenia, je mi jasné, že je veľmi veľmi blízko cesty. Po orazení ma ale zamrazí, že čo keď sú tam dva lampióny a jeden bude správny, našťastie nie :-) K15 je jasná, aj keď som chvíľu váhal, že či kamenné pole nebolo tvorené len tými najväčšími kameňmi. K16 sa smejem a spomínam si na jedno z prvých pravidiel príručky pre začiatočníkov, kde sa uvádza, že kameň bez popisu je hore. Pri K17 si ťahám vrstevnicu a celkom to vychádza na A. K18 je v podstate identický problém s K14, kde je evidentné, že kôpka (hrebienok) je oveľa vyššie a hlavne krásne viditeľné. K20 v pohode, je jasné, že hustníček je ďalej. K21 chvíľu váhanie, keďže tvar pravého hustníka absolútne nesedí, ale chápem, že ťažba dreva trochu pokročila a potom už s aplikovaním vzdialenosti nie je problém určiť správny lampión. Celkom dobrý pocit a trochu škodoradosti, keď sa brácha pýtam na K16 a vidím, že sa dal nachytať. Časovky fajn, klasický problém s nízkou sedačkou a už zúfalá chyba s pomýlenou stranou (ja sa to asi nikdy nenaučím :-))
Autor: Bohous
Vloženo: 05. srp. 2014 - 03:35
Předmět: re: re: GPS klasika
Když už to tu pa.kuo nadhodil, zajímalo by mě, zda u K17 bylo možné si splést kupku s kamenným polem pod ní. Také jsem dával spodní lampion vzhledem ke směru od kupky a později jsem si chybu zařadil do kategorie "špatně namečovaný nepodstatný objekt, překombinované".
K21 - lampion nebyl v dostatečné vzdálenosti od vývratu, dokonce byl odsazený asi o 0,5 m i od hromady větví. Vývrat byl zaházený větvemi a já jsem ho identifikoval spíš v zadní části hromady (pokud tam vůbec byl) a dal jsem Z. Opět jsem si to pro sebe zařadil jako "překombinované".
Autor: pa.kuo
Vloženo: 05. srp. 2014 - 01:48
Předmět: re: GPS klasika
Vypichnu zatim jen sve chyby (jsou ctyri, ale hlasim se jen ke dvema :-)
K3: Pro me jednoznacne Z, pri pohledu od krizovatky se mi vzhledem ke vsem objektum v okoli zdal lampion v pozici A prilis vlevo, dokonce o vic jak o 5 metru. Porad nejsem smireny s tim, ze bych udelal neco spatne.
K5: Naopak idiotska chyba. Presvedcil jsem se, ze ohyb muze probihat na dost velke delce a ze spravna pozice muze byt jeste o dost za vzdalenejsim lampionem. Zacal jsem mecovat hustnicky a na obou stranach pruseku jsem je namecoval spatne, stavitelka me tady naprosto vyskolila. Ani po zavode me vubec nenapadlo, ze bych tady mohl mit chybu, zjistil jsem to az pozdeji vecer.
K17: Na prvni pohled horni kontrola moc vysoko vzhledem k celkem jasnemu prubehu vrstevnice a spodni kontrola zalezla v bazine. Strasne se mi nechtelo davat Z na pozici zhruba uprostred mezi A a B, takove kontroly Jana nestavi. Uhly jsem se snazil namerit co nejvic kolmo na osu lampionu, abych mel co nejvetsi rozptyl. Dokonce az od rozhrani pred K18 pres vrsek kupky. I odtamtud horni lampion dost vlevo od azimutu. Uzuz jsem temer dal spodni, ze se mi treba jen zda, ze uz je moc v bazine. Proste jsem si na takovehle uloze za kazdou cenu chtel vybrat radsi pismenko nez Z. Ale kdyz uz, tak rozhodne ne horni. Reseni jsem se hodne nasmal.
K21: A druha pitoma chyba. Mel jsem falesny dojem, ze paseka je docela prehledna. Nejaky nemapovany parez jsem zamenil s objektem kontroly a ostatni objekty mi vuci nemu sedely, ve skutecnosti jsem mel vse posunute (vyvraty, konec cesty i zadni okraj paseky).

Autor: janafi
Vloženo: 04. srp. 2014 - 07:09
Předmět: re: re: GPS klasika
Me se az na narocnejsi trat zavody libily. Chyby jsem delala svoje, myslim, ze ne uplne ovlivnene stavbou trati nebo mapovanim. Na trojce jsem si myslela, ze ten nos je delsi a tudiz ma byt spravny lampion kus dal nez bylo A. c. 19 jsem si vysoustruzila tak pekne, az mi to sedlo na B. c. 16 - mela jsem mozek nastaveny na Svedsko, identifikovala jsem si spravny sutr, co vic resit? Ano, bliklo mi, ze by mel lampion stat nahore. Zatmeni... :-)

Casovky prvni klastr pohoda, druhy klastr ponekud divocina - v rychlosti a pod tlakem vyresit, ktery lampion je na ktere svetove strane (2 sousedici) je nad moje schopnosti - mam s tim problemy i pri klasickem zavode, natoz u casovek.

Jinak Silesie zase splnila ucel - sesli jsme se temer komplet a myslim, ze jsme si to vsichni vc. asistentu :-))) opravdu uzili! Diky Jani..

Autor: dusanf
Vloženo: 04. srp. 2014 - 12:59
Předmět: re: GPS klasika
Najskôr by som sa chcel poďakovať za veľmi pekné preteky.

Mal som po Taliansku problémy s zero toleranciou - trochu mi niektoré kontroly vychádzali tesne vedľa. A na trojke z piatka sa mi už lampión zdal dosť za touto hranicou. Na inkriminovanej kontrole by som to asi zmapoval trocha inak. Podľa azimutov a polohopisu mi to vychádzalo, že ten malý mapovaný zráz už v mape nie je (podľa mňa to mapár nemapoval a až posunom výrazného stromu doprava sa to tak začalo tváriť) a preto za mňa jasné Zero. Ale ak by som to riešil v opačnom poradí (od 13) asi by som si taký istý nebol.

A ešte ma zalomila detská chyba na 16k. Ocenil som 15 a 16 kontrolu ako veľmi ťažké na dohľadanie a keď som konečne identifikoval všetky kamene zdalo sa mi, že som pochopil hlavný zámer staviteľa. Že tam bude taký jednoduchý chyták ma prekvapilo. Na základe toho som druhý deň na jame (8 kontrola) neváhal a dal jasné Zero. Podľa normy má mať jama minimálnu hĺbku 1m - bez popisu lampión v strede jamy by nemal byť vidieť. A keď už sme pri mojich chybách tak ešte mínusový bod som pri druhom preteku dostal za známu 15 kontrolu.

Celkovo to hodnotím ako pekne strávený víkend.
Autor: LiborForst
Vloženo: 04. srp. 2014 - 11:28
Předmět: GPS klasika
Předně je třeba říct, že klasika se IMHO velmi povedla a považuju ji za stejně dobrou jako loňskou. Moc jsme si to užili, hlavně vozíčkáři... ;-) Pokud se člověk povznesl nad hnidopišským uvažováním o metrovém posunu lampionu a bral to jako orienťák, neměl jiné problémy než sám se svojí hlavou.
K1 - Hned na jedničce jsem o cca metrovém posunu dál od průseku uvažoval, ale protože bylo volné pořadí kontrol, říkal jsem si, že počkám s ražením až na první Zero.
K2,3 - Řešil jsem je společně, protože klíčové bylo poznat, kam až doleva sahá mapovaný srázek/zídka. Nakonec jsem se rozhodl, že levá polozborcená část už mapovaná není. Jednak díky délkám jednotlivých objektů, poloze vůči významnému stromu a taky qůli vzájemné poloze K2 a K3, které měly být v linii se stromem. Vzdálenostně mi u K3 Áčko sedlo (na osu nosu jsem mrkl jen zběžně a IMHO byla v toleranci) a vůči němu sedlo u K2 B.
K4 - Připadala mi docela hezká a ani ne úplně triviální. Člověk se na to musel chvilku koukat a použít chybějící hustníček, vzdálenost od oplocenky a směr od cesty u K5. Docela mě přeqapilo, že první chybující byl až 15. člověk.
K5 - Bližší lampion byl evidentně ještě před vlastním ohybem, vzdálenější docela seděl, hlavně vůči okolním hustníčkům.
K6 - To by byla možná nabíhačka, kdyby nebylo volné pořadí kontrol, nebyly okolo jiné kontroly a bylo to někde v závěru trati.
K7 - Opět mírné přeqapení, že prvních 21 lidí namečovalo všechny kupky správně. Zřejmě pomohla prodloužená kupka, na které stálo Béčko.
K8 - Zřejmě genetický problém. Z prvních 28 lidí připadá plná polovina chyb na naši rodinu. :-) Mně už při příchodu blikl nějakým průhledem lampion, směr jsem zkontroloval jen nedbale a bral lampion jako vážného kadidáta. No a když směrově seděl i z druhé strany, už jsem nic moc neřešil.
K9 - Zato devítka mě stála asi nejvíc času v první půlce. Nepřipadalo mi, že tvar kupy sedí úplně přesně s tím, co mám v mapě, a řešil jsem, co mám zanedbat - chybějící průhyb v "levé" části kupy, nepřesvědčivou vzdálenost od světliny napravo, maličko nesedící "podélnou" osu kupy, střed kolečka ležící mírně nalevo od středu kupy podél podélné osy... Nakonec jsem usoudil, že kdybych kontrolu chtěl "opravit", šoupnul bych ji zase tak nejvejš o metr a kousek, a narazil jsem písmeno.
K10 - O výběru mezi lapiony rozhodla poloha vůči hustníku před údolíčkem a krokování. Posun mimo osu mi připadal opět na Janu a Mirka malicherný.
K11 - Tady jsem moc nepochopil, o čem kontrola byla. Teď už to vím - šlo o vyautování pár Poláků... :-) B bylo jasně mimo, A stálo u správné skály a připadný posun podél skály by byl opět jen o pár decimetrů, což z cesty vůbec nešlo poznat.
K12 - Opět pro mě mírné přeqapení s prvním chybujícím na 21. místě. Klíčové bylo správně namečovat dlouhou kupu, na níž stály všechny lampiony, nenechat se zmást divným "průchodem" k jezírku a pak detekovat správnou kupku. Mně osobně dost zmátlo vedení vrstevek napravo od kupky - tady to určitě chtělo přerušit kolečko, protože až s lupou (a díky mé kombinatorické a topologické průpravě :-) jsem pochopil, že napravo od kupky má být široké údolíčko. A protože správná kupka opravdu stála nad údolíčkem, už jsem nic moc neřešil.
K13 - Možná to neměla být singlovka, možná místo kupky až něco dál na nosíku, takhle se skoro nikdo nespletl. Opět trochu přeqapivé.
K14 - Vcelku bezproblémové Zetko. I s mým špatným odhadem vzdálenosti bylo zřejmé, že lampion má být asi dvakrát tak daleko. Prý tam pomohly i nějaké porosty, ale já měl vcelku jistotu při prvním pohledu a víc jsem neřešil. Opět nečekaná úspěšnost.
K15,16 - Nejprve jsem hledal správný kámen pro K16, protože jsem nedočetl popisy. To ale nevadilo, protože jsem si aspoň pořádně srovnal terén v hlavě a při rozhodování o K15 už bylo jasné, kde je správná hromada kamení (seděla např. směrově od kamene K16) a šlo jen o to odhadnout, co všechno mapař ještě za stejnou hromadu považoval a jestli tedy lampion už není "mimo". Nebyl. No a pak pohled do popisků K16 a neuvěřitelně dlouhé uvažování, zda Jana jen zapomněla na sloupec G, anebo jde o technickou fintu. Nakonec mě přesvědčilo to, že to byla singlovka. Navíc jsem si byl jist, že kdyby mělo být "správně" A, jistě by se to povedlo odprotestovat. Přiznávám, že kdyby sobotní etapa předcházela té pateční a věděl bych, že sobotní K8, což byl prakticky identický technický problém, byla plánovaná jako kontrola s odpovědí A, razil bych A i tady!
K17 - Oba lampiony stály zjevně v něčem, co mohla být bažinka. Spodní jsem vyloučil referencí na nosík napravo. Horní mi docela seděl při pohledu od "klínovité" světliny o kousek dál po cestě, která směřovala zhruba k lampionu.
K18 - Kontrola "vycukávací". Prakticky stejný problém jako K14, tentokrát navíc s možností pohledu zleva, odkud byl jasně vidět správný objekt. Šlo o to, kolik lidí nedá podruhé stejné Zetko. Opět zřejmě genetický problém naší rodiny. Kdyby Jana zachovala původní směr trasy (opačný), možná by na K14 zviklala víc lidí.
K19 - Na první pohled byl kandidátem lampion B, ale vcelku rychle jsem se "srovnal", že stojí v ohybu a střed kolečka je mnohem blíž k zarostlé pasece. Navíc jsem rozpoznal i boční údolíčko za lampionem.
K20 - Šlo o rozlišení hustníku a podrostu. To nebylo složité.
K21 - Zato rozpoznání dvou hustníčků uprostřed zarostlé paseky bylo mnohem náročnější. Skoro nic jiného člověk v ruce neměl, protože tam navíc IMHO vytěžili kus lesa za pasekou, takže relace vůči pozadí nefungovala a cesta byla rozježděná dál, než byla v mapě. Vývraty samotné vidět pod hromadami klestí nebylo. Bylo jasné, že za vzdálenějším lampionem už žádný hustníček není, takže šlo jen o přední lampion. Nakonec pomohl malý kus žluté, který se před hustníčky dal v podrostu vypozorovat, a také klín hustníku směřujícího ke kontrole z pravé strany. Pak mi ještě připadalo, že lampion je trochu daleko od hustníčku za ním, ale díky velikosti hromady klestí jsem to neřešil. No a na závěr malý chytáček s paralaxou (bližší lampion nebyl C, ale D), ale tady mě nijak zásadně nepohoršuje, i když já bych to tak nestavěl. Vadilo by mi, že by mohl získat neprávem bod člověk, který by si vybral vzdálenější lampion, ale díky paralaxe by odpověděl "správně" D...
Časovky Jana nestaví podle principu uvedeného ve Směrnici, že by je měli skoro všichni dát dobře a lišit se jen časem. :-) Takže bylo možné očekávat těžkou práci...
Na prvním klastru to ještě IMHO tak těžké nebylo - nejlepší to dávali kolem 20 sec. Na první úloze se dalo chytit o rozhraní, ale řadě mimo špičku se to zjevně nepovedlo - to pro mě byla vlastně jediná kontrola prvního dne, která dopadla výrazně hůře, než bych čekal. A naopak druhá úloha mně připadala těžší, protože tam tak jasné vodítko nebylo. Ale možná s ní měli problém jen ti, kteří dali správně A na první. Ti, co na první dávali D, na druhé už pochopili, že dál doprava jít nemohou a D zopakovali... :-)
Zato na první úloze druhého klastru se vyautovala řada lidí tím, že nedočetli popisek, viděli hromadu kamení a na ní lampion D, takže práskli odpověď. To je sice taky stavitelskej chyták, ale IMHO zcela korektní - popisek se zkrátka má číst až do konce i na časovce. Podstatou druhé úlohy bylo správné otočení popisku o 225 stupňů, když sama mapa je o podobný úhel otočená a na správném mástě stojí dva lampiony necelých 45 stupňů od sebe. To je na časovce nad moje síly (a zjevně nejsem sám). No a na závěr miloučké zopakování objektu z první úlohy, ale už bez popisu ve sloupci G, aby stavitel všem řekl - jste to ale truhlíci. Možná se mělo pořadí klastrů otočit, protože by tahle chyba některé lidi "rozhodila" pro řešení druhého klastru.

Celkem příspěvků: 6 - Stránek (1): [1]