Všechny kategorie > Závody > Závody 2014 > Jarozvěst neděle
Celkem příspěvků: 1 - Stránek (1): [1]
Autor: LiborForst
Vloženo: 11. bře. 2014 - 09:12
Předmět: Jarozvěst neděle
K1 - Cestička byla dobře vidět (na podzim by to bylo neřešitelný), takže člověk vlastně ani nemusel tu světlinu hledat...

K2 - Bylo třeba se postavit z boku přední hrany hustníků a bylo jasné, že kontrola musí být hlouběji. I když mi trochu mi vadilo, že v tak titěrném místě může klidně jedna větev rozhodnout o změně řešení z A na B...

K3 - Musím říct, že mi záměrný linie tak úplně moc nesedly, ani podle tvaru nosu jsem neměl jasno, pořád bych ten správnej lampion cpal někam mezi... Na rozhodovacím stanovišti ke všemu paralaxa a blbý číslo. Ach jo.

K4 - Tady naopak musel člověk pečlivě mečovat, na první pohled jsem se s mapou nedokázal srovnat, zprava mi to nešlo, taxem to vzal zleva - a klaplo to krásně až na pravej konec. Moc hezká kontrola, škoda jejího zrušení.

K5 - V ranním polostínu jsem tvary neviděl, resp. pouze ten u lampionu A a ten se zdál OK. Jenže mi připadal o moc blíž než v mapě. Použil jsem tedy zaměření z cestičky seshora přes pomocný strom a ani to nesedlo. Taxem se ukecal, že je to o jeden srázek šoupnutý. Stejně jako 70% dalších. Nakonec se ukázalo, že moje tušení o mírném nesouladu polohy bylo sice správné, ale v podstatně menší míře, než se mi zdálo. Kontrola byla rozhodně v toleranci a můj protest jury spravedlivě zamítla. Nevím, zda ranní polostín byl záměrem, odpoledne by ta kontrola byla určitě jednodušší. :-)

K6 - První hrubý odhad podle tvaru okraje rybníka. Dopřesnění z terasy, kde ale o viditelnosti platilo totéž, co u K5. Vytušil jsem křižující cestičku a podle ní mi to docela klaplo. Zetko jsem na tuhle vzdálenost neřešil.

K7 - Pohled do svahu hovořil docela jasně a eliminace nemapovaných objektů a namečování Áčka mi nedalo moc práce. Trochu mě mátlo porovnání linie baráku, co jsem měl za zády, která naopak jasně hovořila pro B, ale uvěřil jsem pohledu vpřed a ne vzad.

K8 - K té nemohu říct nic. Nic si nepamatuju, takže mi musela připadat jednoznačná. Přišel jsem, namečoval jsem plošinky, podle vzdáleností a vývratu za nimi, to musely být správné, a taxem o ničem nepřemýšlel, za záda se nedíval. Teda jo - kdyz jsem hledal stojan... :-) Muselo tam být něco, čeho jsem si naštestí nevšiml, protože kontrola měla úspěšnost neuvěřitelných 20%.

K9 - Opět solidní mečovačka, chvíli jsem se ukecával, že to fak musí bejt ještě dál a níž, ale myslím, že jsem namečoval všechny objekty správně.

K10 - Docela chyták, sedělo to v něčem, co opravdu vypadalo jako údolíčko a bylo to za rohem od prohlubně od cesty, ale o dost dál po hlavní cestě, než to mělo být.

K11 - První zaměření už z cesty od desítky, směr zhruba plus minus seděl. Ale po příchodu ke K12 bylo jasné, že odsud to směrově nesedí, ještě pro kontrolu najít správnou kupku a orazit Zero.

K12 - Rejha byla vcelku jasná, poloha na ní vzhledem k tvaru údolíčka, kam ústila, taky.

K13 - Ani kontrola "mezi kozy" moc lidi nenachytala - taky bych čekal horší výsledek. Jak to, že skoro nikomu nevadilo, že kontrola "kupa" stojí v sedle? Že by všichni četli Směrnici nebo Tutorial? :-)

K14 - Vidím rejhu, A stojí určitě na začátku, jakpak daleko je B? Cca 11m, to sedí, pro jistotu pohled za záda, ten sedí taky - razíme. A kruci - kde jsou ty zbejvající tři lampiony...? Nakonec jsem je našel a orazil C. Když mi po závodě Lenka sdělila, že podala námitku, protože ten strom stojící přímo u rejhy, podle jehož vzdálenosti se měla zkontrolovat poloha na rejze, měl být 27m a byl 21m, takže to takhle vycházelo někam mezi nebo spíš blíž k A, uznal jsem jako svou chybu, že jsem si tak dominantního referenčního objektu vůbec nevšiml. Polohu jsem odvozoval od domnělého konce rejhy (málo co je v lese tak málo přesné jako konec rejhy) a od objektů na druhé straně cesty (dokonce i při footu člověk občas narazí na to, že mapaři spolu zkrátka nesedí levá a pravá strana cesty i o pár metrů) místo od jasného objektu sedícího přímo na rejze. Poučení pro stavitele, protože v této situaci závodník zkrátka nemůže mít dost informací na to, aby rozhodl, která věc je v mapě špatně, a eliminoval ji...

K15 - Zbylé tři lampiony od K14 patřily ke K15. A připadaly mi neskutečně daleko. Po bližším ohledání mi zase tak daleko nepřišly, ale pořád bylo jasné, že pešinka před lampiony je o moc dál v mapě než v terénu. Naštěstí bylo jasné, že žádný jiný objekt v terénu není. Stačilo si pro jistotu trochu popojít, aby bylo mezi cestičky vidět. Tím se i hezky otevřel pohled na polohu lampionů D a E a vyloučilo B. A taxem si řekl, že buďto nos nebo severnější cestička jsou trochu šoupnutý, ale výsledek E to neovlivní.

K16 - K tomu opět nedokážu nic říct. Mám z lesa intenzivní pocit, že mi A připadalo výrazně "zpátky" podél plotu od nejbližší křižovatky cestiček. Asi nebylo.

K17 - První zaměření už zdálky a předběžné vyloučení dvou horních lampionů qůli vejšce vrstevky tažené od křižovatky cest při příchodu. Na místě pohled do mapy a hurá - skála má tvar V a jedna strana míří zhruba do středu kolečka. A kruci - v reálu skála rozhodně tento tvar nemá. OK tvar skály pouštím ze zřetele, ten prostě zůstal generalizovaný z originální footový desítky. Co poloha? Nad skálou opravdu končí něco, co se ve svahu mírně prohýbá - nos tam je a je zhruba nad skálou. Takže objekt máme. Na něm (a asi opravdu na něm) čtyři lampiony. Mezi nimi je třeba vybrat. Vzdáleností to nepůjde to by šlo jedině proti přesnému tvaru skály a ten přesný není. Je to ale prudký svah, takže by to mohlo jít výškou. Vývrat vidím, je asi dobře, soudě podle vzdálenosti od nosu. Směrově opět odpadá horní a i dolní lampion. Pod vývratem má vrstevka tvořit u nosíku záhyb, ten sice z cesty nevidím, ale je víc než uvěřitelný. Zkusím odhadnout průběh nasílené vrstevky vedoucí nad vývratem - ten ale jasně ukazuje na druhý lampion shora, třetí už je moc nízko. Bude třeba přehodnotit první odhad učiněný z veliké dálky. Ještě jednou projít všechna vodítka - a dát přednost C.
Klíčové pro řešení bylo ignorovat evidentně nesprávný tvar skály (poloha plus minus seděla) a použít všechno ostatní. Pochopit, co je třeba v mapě eliminovat - je-li to evidentní - je velmi důležité. Mě v tomto směru poučilo ME ve Falunu, kde přímo před kontrolou stál sloup, který byl ale v mapě o sedm metrů jinde. Vztáhl jsem řešení k němu, podobně jako Britové, kteří pak dávali protest. Jury rozhodla, že objekt i kontrola byly v pořádku a byly jiné, relevantnější cesty, které vedly ke správnému řešení, a že sloup se měl ignorovat. Sice mě to mrzelo, ale s tímto tvrzením je nutno souhlasit.

K18 - Docela pěkná kontrola, klíčem bylo najít všechny tři kupky před cestou a pak odhadnout, který z lampionů je směrově nebo vejškově správně od té přímo u cesty.

K19 - Nedělalo mi vcelku problém poznat, že to směrově a vejškově a vzdáleností od hustníku nějak nesedí. Ale klasikou Zetkovou poučku - najdi ten správný objekt - jsem nedodržel. Tu skálu jsem nenašel - asi dokonale splývala se svahem... Uspokojilo mě to, že lampion stál evidentně u (naštěstí) mapoveného šutru o kus výš.

K20 - Oba lampiony na cestičce, najít referenční strom nejblíže od nižšího lampionu, sejít dolů a vidět, že jsou podél hustníku oba lampiony mimo...

K21 - Po sobotní devítce trochu drsné Zero. Nejdřív jsem nic netušil, ale když jsem si chystal krokování středu, zarazilo mě, že mám oba lampiony moc nalevo. Ještě jsem to sice dokrokoval, ale od vývratu už jsem si našel spojnici s lampionem, našel bod na druhé straně potoka, došel zpět, viděl, že ten bod za potokem je opravdu dost mimo, a začal přemejšlet, jestli to tak fak stavitel myslel...

K22 - Tohle bylo naopak krásně Zetko. Už první směrovej pocit neseděl, pak vzdálenost od vývratu, poloha nad potokem - tak už jenom najít tu správnou díru... Byla tam.

T1 - Rychlé, jasné - ohyb potoka, protinosík a pěšinka - C.
T2 - Pokus o stejnou rychlost, což tady ale byla chyba, tady se vyplatilo dýl myslet a mečovat.
Celkem příspěvků: 1 - Stránek (1): [1]