Všechny kategorie > Závody > Závody 2014 > Jarozvěst sobota
Celkem příspěvků: 3 - Stránek (1): [1]
Autor: LenkaForstova
Vloženo: 12. bře. 2014 - 04:34
Předmět: re: re: Jarozvěst sobota
janafi napsal:

K11 - Tady jsem si myslela, že má jeden díl plotu 2 m... no neměl. A zjistila jsem, že si nejsem jistá, jak si mám namečovat skálu, která v terénu sahá odzdola až bůhvíkam, ale v mapě je takovou malou čárkou :-) Podle čeho se to mapuje?

Mapuje se to pri pohledu shora, takze jen prumet, ktery ti nic nerekne o vysce. Neco o vysce muze napovedet pocet utopenych vrstevnic, ale i to je vice nez problematicke. U K11 jedine co slo zkontrolovat, ze ta spravna vrstevnice mizi ve skale, ale na tom se nedalo stavet reseni, spis jen obracene zkontrolovat, ze tam neni spor.
Autor: janafi
Vloženo: 12. bře. 2014 - 02:00
Předmět: re: Jarozvěst sobota
LiborForst napsal:
K1 - Zetko na začátek dávaj ti nejlepší světoví stavitelé (Jana G., Lennart Wahlgren... :-). Bylo docela nápaditý, ale bezesporný, takže ho dávali i začátečníci.

Mě to přišlo na rozjezd moc fajn. Takový startovací, příjemný.

K11 - Tady jsem si myslela, že má jeden díl plotu 2 m... no neměl. A zjistila jsem, že si nejsem jistá, jak si mám namečovat skálu, která v terénu sahá odzdola až bůhvíkam, ale v mapě je takovou malou čárkou :-) Podle čeho se to mapuje?

K12 - Tuhle jsem podcenila.. místo zkoumání několika různých cest jsem vzala jednu a práskla ji tam. Typický pro střed závodu... (u mě).. aneb narážka na úvahu o soustředění se od jednoho z bratov Slovakov :-)

K19 - Záměrná linie z mapy roh chodníku - kontrola - míří vlevo od stromu, v terénu přímo na strom, ten strom měl ale být v mapě víc vlevo, ne uprostřed (stál viditelně víc vlevo). .... zatmění, únava... A. Příště cukr před koncem závodu.

s ostatními nic než souhlas.
Autor: LiborForst
Vloženo: 11. bře. 2014 - 11:48
Předmět: Jarozvěst sobota
K1 - Zetko na začátek dávaj ti nejlepší světoví stavitelé (Jana G., Lennart Wahlgren... :-). Bylo docela nápaditý, ale bezesporný, takže ho dávali i začátečníci.

K2 - Trošku problém, nosík neseděl proti zbytku mapy. Přinejmenším vzdálenost od K1 se měla proměřit.

K3 - Moc hezký problém, objekt který byl vidět jen z jednoho místa jsa schovaný za jinou skálou, bylo třeba pečlivě koukat a mečovat. Žádné jiné objekty než ty v bezprostředním okolí nebylo IMHO potřebné (ani taktické) brát do úvahy.

K4 - Tahle kontrola mě moc mrzela. Byla podle mě docela hezká, ale tragicky tam neseděla mapa. A to nemyslím záměrné linie proti baráku na kopci - taky jsem se na něj podíval, ale pochopil jsem, že tudy cesta nevede. Za prvé neseděl tvar samotného objektu (přední hrana skály rozhodně netvořila konkávní oblouk s relativně konstantním zakřivením, ale měla cca v půlce dost výrazný zub - podobně jako skála u osmičky) a za druhé neseděla poloha objektu vůči skalkám u cesty, což by tak moc nevadilo, kdyby neměly být klíčem k řešení. Průhled mezi nimi ukazoval na C, ale poloha středu kolečka ve stěně skály naopak jasně na B (a možná spíš mezi A a B).

K5 - Trocha měření, kde je sever, a trocha pozornosti, kam sahají větve.

K6 - Krásný mečovací problém, já jsem tam strávil stáří, ale nakonec mi všechno do sebe zapadlo.

K7 - Připadalo mi, že skalní věž zase neměla úplně přesně ten tvar, co v mapě, takže jsem dost váhal, které kameny nalevo od masivního tělesa věže jsou ještě chápány jako jeho součást. Nakonec jsem to spolu s polohou kolečka ňák dal dohromady.

K8 - Pečlivé mečování, co je a co není skála, a pak mečování zoubků.

K9 - Nejdřív šok, cože to tam má vlastně být za domečky. Aha, ty nahoře, no tak to bude jasně ten nejvyšší lampion. Pak cesta za roh a druhý šok - aha, tak ten nejnižší. No a pak cesta pod rybník a váhání, zda ten cca metrový posun vůči středu je záměr nebo chyba... Škoda.

K10 - Jasné. I qůli ní jsem dal K9 jako A.

K11 - Těžký odhad výšky do prudkého kopce, nivelace se skálou "polykající" tři vrstevky a pak odhadování vzdálenosti podle polí plotu... Ne, že by to všechno bylo jednoznačné, ale nakonec mi to naštěstí nejvíckrát vyšlo na C.

K12 - Trochu oříšek. Podobně jako u K11 mnoho metod, použití různých linií (nebyly kolmé) a kolmic, proti různým částem baráku za zády... Nakonec jsem jako jedno z hlavních kritérií použil objekt samotný - jeho hrana měla nepravidelný tvar a já se ukecal, že tu nepravidelnost vidím.

K13 - Moc pěkná. Trik jsem tušil ještě před příchodem ke kontrole, protože dolní dvě vrstevky byly rovné a tudíž nebyly součástí údolíčka. Mé tušení se ukázalo správné, jeden lampion ve svahu místo v údolí, druhý, "horní", byla "dolní" část údolí. Pěkné.

K14 - Hezké Zetko na pozornost. Nejprve trochu mečování a pak porovnání vůči dolním skalám a potvrzení, že lampion fak stojí jen u nějakého kamínku. Naštěstí to mečování nebylo těžké. Kdyby bylo, mohli by zde "získat body Zadara" lidi, co to prostě špatně namečovali...

K15 - Úloha v podstatě zněla: najdi linii, kterou myslel stavitel. Já ji nenašel, ale naštěstí jsem našel jinou, která seděla taky. Našel jsem si linii vůči nejbližšímu viditelnému objektu - vychodnimu rohu Nebozízku, "správná" používala ještě vzdálenější objekt a tu bych tedy v životě v potaz nebral... Zajímavé bylo, že zespodu mi jako favorit připadal úplně jiný lampion.

K16 - Lehčí vsuvka na vydýchnutí a úsporu času. Ale to je přesně důvod, pro který takto v závěru trati takovéhle kontroly lidi často kazí (loni Perttimu na úplně jednoduchej špek na D1C20 skočilo neuvěřitelných 40% lidí).

K17 - Kdo zná trochu geometrii, kolem kontroly jenom prošel...

K18 - Klasický parkový problém. Není v lidských silách připravit mapu s tolika objekty, aby i zjevné linie seděly. Z obou "diagonálních" pohledů mi kontrola připadala tak o dva tři metry blíž, ale to zase neodpovídalo pocitu vzálenosti. Nakonec jsem zignoroval spíš ty linie (věda, jaké to s přípravou mapy v parku je).

K19 - Trochu jsem ji podcenil. Směrově plus minus ano, pod stromy ano, poloha vůči zelenému fleku téměř ano...

K20 - Jediné, co na tu dálku šlo vzít v potaz, byly záměrné linie se stromem za kontrolou. A jen tak pro srandu taky záměrná linie zdi za zády. Obojí klaplo.

Časovky - osobně nemám rád časovky, do nichž není vidět. Já jsem ze židle rozdíl v poloze C a D fak nepoznal. Pro mě to byla tipovačka. Většina ostatních si tam něco zjevně našla, mně se to nepovedlo a já tipoval. Paradoxně výrazně méně úspěšná dvojka mi trvala pět vteřin. Vůči C/D z první kontroly mi A klaplo hned.
Celkem příspěvků: 3 - Stránek (1): [1]